Aarre: Mänty ei ole vain entisaikojen hätäravinto – kaarna on maukasta ja terveellistä vaikka raastettuna - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Aarre: Mänty ei ole vain entisaikojen hätäravinto – kaarna on maukasta ja terveellistä vaikka raastettuna

Männystä on kautta aikain tehty hätäravintoa ja rohtoja. Männynneulasia voi käyttää myös talvella. Poimi Aarteen jutusta talteen helpot reseptit mehuun, siirappiin ja snapsiin.
Markku Vuorikari
Havupuiden keväisiä nuoria vuosikasvaimia kannattaa kerätä ja käyttää. Muista, että puun osia saa ottaa vain maanomistajan luvalla.

Jo keskiajalla suomalaiset valmistivat pettua männyn sisäkuoren nilakerroksesta. Muut Pohjolan kansat ovat murentaneet puun ulointa kuorikerrosta eli kaarnaa leipäjauhojensa jatkoksi.

Sekä pettu että kaarna ovat sopivasti käytettynä maukasta ja terveellistä ravintoa. Suurten nälkävuosien aikana pettua laitettiin jauhoihin liikaa, mikä oli munuaisille rankkaa ja saattoi tuhota suoliston.

Petun koostumus vaihtelee kasvukauden aikana, ja sitä voi kerätä kaikkina vuodenaikoina. Petussa ei ole kovin paljon energiaa mutta runsaasti B1-, B2- ja C-vitamiineja sekä muun muassa rautaa, mangaania ja sinkkiä.

Kiireinen voi käyttää petun sijasta kaarnaa raastamalla sitä ruokiin. Kaarnasta ja etenkin sen ohuista, roikkuvista helpeistä sekä oksista neulasineen voi keittää hyvänmakuista ja terveellistä mehua. Männyn kaarna sisältää rautaa, mangaania ja sinkkiä enemmän kuin ruis ja kevätvehnä. Siinä on muun muassa B1-, B2-, C-vitamiineja ja flavonoideja.

Männyn neulasia voi hyödyntää myös talvella, sillä niistä lähtee enemmän makua. Neulasia ei tarvitse irrottaa oksista, sillä nekin antavat makua. Neulaset sopivat mausteeksi riista-, liha-, kala-, sieni- ja kasvisruokiin. Ne pakataan kangaspussiin, joka otetaan pois ruoan seasta ennen tarjoilua tai silputaan yrttisaksilla tai yleiskoneella.

Männyn kerkät ja neulaset sellaisenaan syötynä, siirappina tai teenä ovat mainio yskänlääke. Niissä on paljon karoteenia ja C-vitamiinia, eteeristä öljyä, karvasaineita ja hartsia. Niitä on käytetty keuhkoputkikatarrissa, kihdissä ja reumatismissa esimerkiksi siirappina tai uutettuna alkoholiin ja ulkoisesti kylvyissä. Ne irrottavat limaa, hiostavat ja vaikuttavat antiseptisesti ja hien- ja virtsaneritystä lisäävästi, lämmittävät sekä stimuloivat ääreisverenkiertoa.

Lue Aarteen jutusta, miten männynkäpyjä voi käyttää ravinnoksi ja mitä tehoja männyn siitepölyllä on. Katso myös reseptit männynneulasmehuun, mäntysiirappiin ja mäntysnapsiin.

Lue lisää

Aarre: Niilo Reilin Toivo-koira etsii leimikoista kanalintujen pesiä – kymmenen hehtaarin tarkistus sujuu koiralta parissa tunnissa

Vähävaraisemmat ovat tutkitusti sairaampia kuin paremmin toimeentulevat, eikä äkkirikastuminen lotossa muuta asiaa

Aarre: Paimentaminen oli yksinäistä, joskus vaarallistakin työtä – sudet ja karhut olivat karjalle ja jopa paimenelle todellinen uhka

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi