Metsä

Mäntyranta: "On surullista, että Metso ei ole enää toimintaohjelma, vaan latistettu hehtaaritavoitteiksi"

Metsoa on alettu kutsua suojeluohjelmaksi, joten se ei juuri enää olekaan toiminta-, vaan melkein pelkästään suojeluohjelma, Hannes Mäntyranta kirjoittaa.
Jaana Kankaanpää
Metso-suojelumetsää Virolahdella.

"Sanoilla on merkitystä. Jos niitä aletaan käyttää toisella tavalla, myös niiden merkitys ja lopulta laajemmatkin asiasisällöt muuttuvat."

Hyvä esimerkki tästä on metsiensuojelun toimintaohjelma Metso, kirjoittaa Suomen Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta kolumnissaan MT:ssä.

Metsoa on alettu kutsua suojeluohjelmaksi, joten se ei juuri enää olekaan toiminta-, vaan melkein pelkästään suojeluohjelma.

"Tätä kuvastaa, että ohjelman alussa esitetyt arviot saavutettavista hehtaarimääristä ovat muuttuneet tavoitteiksi, vaikka alun perin sovittiin, että ohjelmalla ei ole hehtaaritavoitteita ollenkaan. Tämä on surullista", Mäntyranta kirjoittaa.

"Metso oli ensimmäinen monimuotoisuuden turvaamisohjelma, jonka tavoitteet koskivat itse asiaa, siis monimuotoisuuden turvaamista. Jopa metsäsektori itse on suostunut latistamaan suurimman suojeluinnovaationsa pelkiksi hehtaareiksi."

Mäntyrannan muita esimerkkejä ovat täyden korvauksen periaate ja ekologiset kompensaatiot.

"Kun puhutaan korvauksista, arvoketju – eli se, missä metsien taloudellinen arvo varsinaisesti luodaan – tuntuu unohtuvan aina. Kuka korvaa ja millä korvataan läheisen sahan työpaikat ja puutaloihin tarvittavat lankut, jos täysi korvaus jättää puut metsään?"

Mäntyranta muistuttaa, että metsätaloutta ei ole olemassa ilman metsäteollisuutta yhtään sen enempää kuin päinvastoin.

"Jättämällä metsät silleen me voimme kyllä pelastaa metsät, mutta kun se ei riitä. Ihmisen on pakko käyttää luonnonvaroja. Jos luonnonvarojen käyttö lopetetaan, ihminen kuolee."

Uusiutuvien luonnonvarojen käyttö ei ole vain mukava vaihtoehto, vaan täysin välttämätöntä. Tärkeintä ei siis ole suojelu, vaan metsien kestävä käyttö, ja suojelu sen osana, Mäntyranta kirjoittaa.

Lue koko kolumni täältä: Metsien käyttöä tarvitsevat kaikki

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Suojelu vie työpaikkoja

EU:n metsäpolitiikalla on hintansa kansantaloudelle

MTK ja Suomen yhteismetsät ry: Suojeluvaatimukset rajoittavat yhteismetsien käyttöä

EU-parlamentti kannattaa metsien suojelun lisäämistä, mukana myös metsästyskielto suojelualueilla – "Saimme torpattua, että komissiolle annettaisiin oikeus määritellä kestävä metsänhoito"