Metsä

Katso, miten MTK:n Tiirola vastaa kiperään kysymykseen metsänhoitoyhdistyksen puukaupoista

"Olen nähnyt, että metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelun katkonta ei ole aina se paras."
Sahayrittäjien Pekka Kopra, MT:n Jouni Kemppainen ja MTK:n Mikko Tiirola keskustelivat katkonnasta torstaina.

MT:n järjesti torstaina katkontakeskustelun, johon lehden lukijat olivat saaneet lähettää kysymyksiä. Aiheeseen pureutuivat MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ja Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Kopra.

MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen nosti esiin myös arkana pidettyjä aiheita. Tiirola sai vastattavakseen lukijan kysymyksen siitä, miten metsänomistajan etu toteutuu metsänhoitoyhdistysten puukaupoissa.

Kysymys kuului: "Nykyisin metsänhoitoyhdistys toimii puunostajana. Heillä on korjuupalvelussa paljon koneita töissä ja yhdistys pyrkii saamaan leimikot korjuupalvelulle ilman kilpailua suorilla sopimuksilla. Hakkuita ei kukaan ulkopuolinen taho valvo.  Yhdistykselle korjuupalvelu on liiketoimintaa. Onko tämä edunvalvontaa, jos puusta ei saada parasta hintaa?"

"Olen kuullut, että tähän suuntaan olisi joissakin metsänhoitoyhdistyksissä klonksuteltu ja että korjuupalvelulle ohjattaisiin puuta ilman kilpailutusta. En pidä sitä hyvänä kehityksenä. Se ei ole metsänomistajan edun mukaista pitkässä juoksussa", totesi Tiirola.

Tiirolan omassa metsänhoitoyhdistyksessä korjuupalvelun tarjous on yksi tarjous muiden joukossa. Se myös jätetään ennen tarjousajan loppumista, eli se ei ole niin kutsuttu viimeinen tarjous. "Tiedän, että vastaavalla tavalla, täysin vilpittömästi toimii suurin osa metsänhoitoyhdistyksistä."

Tiirola myönsi nähneensä myös sen, että oman metsänhoitoyhdistyksen katkonta ei ole aina se paras.

Katso lisää katkontakeskustelua täältä.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Suora lähetys kello 18.30 alkaen: Päätyykö arvokasta tukkia kuitupuupinoon vai raivostutetaanko metsänomistajia tyhjän takia?

MT:n katkontakeskustelussa nousi esiin runkohinnoittelu ja nykyisestä hintatilastoinnista luopuminen – katso ohjelman tallenne

Jäsenmaksun hyöty näkyy verotuksessa

MTK syyttää puunostajia huonoista kauppatavoista – "Valtakirjojen ohituksia tulee jatkuvasti"