Metsä

Ruotsalaistutkija: Riistaruokinta voi lisätä hirvituhoja metsässä

Hirvet ovat tarkkoja ruokavalionsa suhteen. Jos niille tarjotaan energiapitoista muonaa, ne etsivät pötsin tasapainottamiseksi puupitoista lisäruokaa.
Pekka Hannila
Hirven ruokailutottumuksiin ei voi helposti vaikuttaa, sillä se etsii ruotsalaistutkijan mukaan pötsinsä mieltymysten mukaista ravintoa.

Riistaruokinta voi lisätä hirvituhoja metsässä, vaikka aikaisemmin on ajateltu, että ruokinta vähentäisi hirvien tarvetta syödä puita, uutisoi ruotsalainen Land Skogsbruk -lehti.

Lehden haastattelema Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) tutkija Annika Felton on perehtynyt hirvien ruokavalioon eri vuodenaikoina.

"Eläin säätelee syömistään sen mukaan, miltä mahassa tuntuu. Hirvet valitsevat ruokansa niin, että ne saavat aikaan tiettyjen ravintoaineiden tasapainon joka päivä. Vaihteleva ruokavalio saa ne voimaan hyvin. Mitä enemmän kasveja niillä on valittavanaan, sitä helpommin ne pääsevät tavoitteeseensa", Felton toteaa.

Hän arvioi, ettei ruokintapaikoille tuotava ravinto juurikaan vastaa sitä, mitä hirvet hakevat. Jos hirvi syö paljon ihmisten tuomaa ruokaa, se joutuu ehkä kompensoimaan pötsinsä tasapainoa syömällä entistä enemmän oksia ja puunversoja.

Talvella 2014–2015 mänty oli suurin yksittäinen ainesosa eteläruotsalaisten hirvien ruokavaliossa. Sen osuus oli 30 prosenttia hirvien ruuasta. Lähes yhtä paljon hirvet söivät varpukasveja, esimerkiksi kanervaa.

Felton neuvoo metsänomistajia jättämään hirvien vahingoittamat männyntaimet kasvamaan, sillä ne palaavat hänen mukaansa mielellään syömään samoja puita.

Hakkuun jälkeen männyn ja lehtipuiden oksat voi kasata yhteen, jotta hirvien on helpompi käydä syömässä niitä. Pihlajaa, haapaa, raitaa ja tammea hän kehottaa jättämään raivauksissa, sillä ne ovat eläimille tärkeitä puulajeja.

Land Skogsbrukin juttu (ruotsiksi)

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Koirattomalla passimiehelläkin olisi hyvä olla talutushihna taskussa – "Kytke koira, sido se puuhun kiinni ja ammu vasta sen jälkeen hirven lopetuslaukaus"

Hirvikoiran omistaja viettää yksin maastossa satoja tunteja ja käyttää harrastukseen tuhansia euroja rahaa

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella

Miten hirvistä johtuvat ongelmat ratkaistaan