Metsä

Marttila: Puunhankinnan nollaraja valuu etelään, jos metsänomistajien edunvalvonta pettää

Brysselissä metsänomistajat saavat taustatukea suomalaisyhtiöiden sijaan ruotsalaiselta Södralta.
Juho Leskinen
Juha Marttilan mukaan yksittäisen metsänomistajan asema puukaupassa ja puunkorjuun valvonnassa on kehno.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti metsänomistajien edunvalvonnan tärkeyttä metsänhoitoyhdistyspäivillä tänään tiistaina Helsingissä.

”Miksi edunvalvonta tarvitsee lisää dieseliä tankkiin? Siihen on tuhansia syitä. Etenkin EU:ssa edunvalvonta vaatii todellisia muskeleita. Siinä epäonnistuminen saattaa heilauttaa yhdellä nuijan kopautuksella esimerkiksi puunhankinnan nollarajaa etelään satoja kilometrejä”, Marttila totesi.

Brysselissä metsänomistajat ajavat kestävän metsätalouden ja kiertotalouden asiaa. Pelkona on, että puunkäyttö estetään ilmasto- ja ympäristöperusteilla.

”Yksi murhe on, että kun metsänomistajat haluavat Brysseliin metsänteollisuuden edustajan mukaan, meidän on tukeuduttava ruotsalaiseen Södraan.”

Södralla on metsänomistajien tapaan selkeä näkemys esimerkiksi siitä, että hinnoittelu ohjaa puut jalostusarvon kannalta oikeisiin paikkoihin. Siihen ei ylimääräistä sääntelyä tarvita.

"Ehkä sekin päivä vielä koittaa, että saamme metsätalouden yhteiseen rintamaan mukaan myös suomalaisen metsäteollisuuden edustajan."

Marttila kantoi huolta myös yksittäisen metsänomistajan heikosta asemasta metsäyhtiöitä vastaan. Se näkyy sekä puukaupassa että puun korjuun valvonnassa.

Keskiverto metsänomistajan neuvotteluasema metsäyhtiön ammattilaista vastaan on kehno.

”Metsänomistaja on usein vietävänä. Tarjousten vertailuun ja katkonnan valvontaan metsänomistaja tarvitsee asiantuntijan apua. Siinä on metsänhoitoyhdistyksien palveluille tilausta”, Marttila totesi.

Pääministeri Sipilä kiitteli metsänomistajia paineesta lulucf-neuvotteluihin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hämeen maaseutunuoret muistuttavat kotimaisen ruuan arvosta: "Toivomme, etteivät vaalilupaukset jää tyhjiksi"

MTK ja kesäaika

Luonnonsuojelujärjestöt tyytyväisiä vaalitulokseen – "Ympäristöasioiden lähtötilanne hallitusneuvotteluihin on nyt ratkaisevasti parempi kuin neljä vuotta sitten"