Metsä

Tiesitkö tätä? Viili elää ja hengittää purkissaan

Valio muuttaa tänä vuonna kaikki nestekartonkipakkaukset kasvipohjaisiksi. Viili pysyy vielä purkissaan, koska se on erityinen.
Jani Kautto
Valion harjakattoisissa nestekartonkipakkauksissa ei enää käytetä öljypohjaista muovia.

Valio otti maailman ensimmäisenä yrityksenä käyttöön täysin kasvipohjaiset kartonkipakkaukset vuonna 2015. Tavoitteena on siirtyä kotimaan harjakattoisissa tölkeissä kokonaan kasvipohjaiseen raaka-aineeseen vuoden 2018 loppuun mennessä.

Näin pakkausten hiilijalanjälki puolittuu aikaisemmasta. Vaikutus on sama kuin jättäisi 10 000 kertaa ajamatta Helsingistä Kittilään.

Kaikkiin pakkauksiin muutoksia ei vielä toistaiseksi pystytä ulottamaan.

"Kysyntää vaihtoehdoille selvästi on. Etenemme askelittain. Osa tuotteista asettaa pakkaukselle erityisiä vaatimuksia", sanoo Valion pakkausteknologiapäällikkö Tanja Virtanen-Leppä.

Tällainen on esimerkiksi hapanmaitotuote viili, joka elää ja hengittää purkissaan. "Viilin yksinkertaiselta vaikuttava pakkaus on nerokas. Se päästää hitaasti läpi viilin vapauttamaa hiilidioksidia, jotta kansi ei pullistu."

Olennaista Valion tekemässä pakkausten muutoksessa on öljyn käyttö, josta päästään eroon. Öljypohjainen muovi korvataan nestekartongin pinnassa ja korkissa bioetanolipohjaisella. Raaka-aine on peräisin sokeriteollisuudesta.

"Tahtotila on, että tulevaisuudessa saisimme bioetanolin vaikkapa suomalaisen metsäteollisuuden sivuvirroista", Virtanen-Leppä kertoo.

Kasvipohjaiset kartonkipakkaukset valmistetaan Tetra Pakin tehtaalla Imatralla, ja niihin käytetty nestekartonki melkein naapurissa, Stora Enson Imatran tehtaalla.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI