Metsä

Metsänomistajia kannustetaan viljelemään jälleen mäntyä Ruotsissa – "Eläimet kärsivät niukaksi käyneestä ravinnosta"

Ruotsissa uskotaan, että metsänomistajien ja metsästäjien tiivis yhteydenpito tuo ratkaisun taimikoiden hirvituhoihin ja samalla eläimille suotuisan elinympäristön.
Heikki Willamo
Hirvien, metsästäjien ja puiden kasvattajien yhteinen hyöty löytyy tiiviistä yhteydenpidosta, uskotaan ruotsalaisessa Mera tall -hankkeessa.

Ruotsissa on kehitetty uudenlainen toimintatapa, jotta metsien hirvituhoja voidaan vähentää ja palauttaa samalla männyn suosiota metsänviljelyssä.

Ruotsin metsäviranomaisen Skogsstyrelsenin hallinnoimassa Mera tall -hankkeessa kannustetaan metsänomistajia ja metsästäjiä tiiviiseen yhteistyöhön ja yhteydenpitoon.

"Männyn viljely ja metsästyksen lisäys johtavat metsätuhojen vähenemiseen, parempaan metsästystulokseen ja eläimille suotuisampaan metsäympäristöön", Skogsstyrelsen arvioi tiedotteessaan.

Kuusen viljely on Ruotsissakin noussut ylisuureen suosioon samalla tavoin kuin Suomessa. Kuusta istutetaan sille sopimattomille kasvupaikoille, koska männyn viljelyn pelätään epäonnistuvan hirvituhojen vuoksi. Tilanne on ongelmallinen myös riistalle.

"Siellä, missä on mäntyä, kasvaa myös mustikkaa ja puolukkaa. Se on tärkeää, jotta kaikille metsän lajeille riittää ravintoa vuoden ympäri", tiedotteessa todetaan.

Hankkeen ohjausryhmän jäsen Per Sandberg Mellanskog-yhdistyksestä arvioi, että eläimet kärsivät useilla alueilla yksipuolisesta ja liian niukaksi käyneestä ravinnosta.

"Varmin tapa saada aikaan nykyistä parempaa ravintoa tarjolle on vähentää eläinten lukumäärää", hän sanoo.

Mera tall -hanke alkoi Ruotsissa jo vuonna 2010. Siitä tehtiin alueellinen kokeilu, josta saatiin järjestäjien mukaan myönteisiä kokemuksia. Nyt toimintatapaa sovelletaan ensimmäistä kertaa Södermanlandin ja Örebron alueilla Keski-Ruotsissa kolmivuotisessa hankkeessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SVT: Ruotsissa suunnitellaan rekisterikilpien muuttamista värillisiksi – ajatuksena erottaa eri käyttövoimia hyödyntävät kulkuneuvot toisistaan

Ruotsin liikenne muuttui entistä vaarallisemmaksi – syynä vanhat autot ja rekkaruuhka

Ennätyskuiva kevät piinaa Ruotsissa - satoja ruohikkopaloja sammutettu parin viikon aikana

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI