Metsä

Sahateollisuuden Merivuori ryöpyttää puumarkkinoiden toimimattomuutta: "Rahoitamme metsäyhtiöiden puunhankintaa"

Kuitupuuta haetaan kovalla hinnalla ulkomaita myöten, mutta kotimaassa sen hinta ei nouse, ihmettelee Sahateollisuuden toimitusjohtaja Kai Merivuori.
Kari Salonen
Syy sahojen heikkoon kannattavuuteen on yhä kallistuva tukkipuu ja sivutuotteiden heikko hintakehitys, Kai Merivuori toteaa.

Sahayritys Junnikkala Oy ilmoitti tiistaina keskeyttäneensä puun ostot, sillä toimitusjohtaja Kalle Junnikkalan mukaan markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori on asiasta täsmälleen samaa mieltä.

"Olemme saaneet tuotteillemme lisää hintaa ja vientimäärät ovat nousseet, mutta kannattavuus on nollassa", Merivuori päivittelee.

Syy heikkoon kannattavuuteen on yhä kallistuva tukkipuu. Sahoilla ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa siitä enempää.

"Sahateollisuus on tehnyt töitä vientimarkkinoilla, mutta tuloksen tekemisen eväät syödään."

Kuitupuuta jalostavat suuret metsäyhtiöt sen sijaan tekevät huipputulosta.

"Sellun hinta on noussut, mutta kuitupuun hinta on kuin kuolleen aivokäyrä", Merivuori huomauttaa.

"Kuitupuuta haetaan kissojen ja koirien kanssa kovalla hinnalla Ruotsia, Venäjää ja Baltiaa myöten, mutta kotimaisen kuitupuun hinta ei nouse", hän ihmettelee.

Merivuori korostaa, että on hyvä asia, että metsäyhtiöt tekevät tulosta ja tuovat vientituloja Suomeen. Tilanne puumarkkinoilla on kuitenkin vääristynyt.

Metsäyhtiöt ovat integroineet omien sahojensa tulokset selluliiketoimintaan. Sen vuoksi mistään ei voi katsoa, tekevätkö ne sahoillaan tulosta, Merivuori paheksuu.

"Osakkeenomistajatkaan eivät pääse kysymään ikäviä."

Merivuoren mukaan itsenäinen sahateollisuus pitää yllä kilpailua metsätaloudessa ja saa puun liikkeelle. Metsänomistaja saa suurimman osan puutilistään tukkipuusta, ja ostajia on lukuisia.

"Sahateollisuus joutuu rahoittamaan sekä metsätalouden kannattavuutta että suurten metsäyhtiöiden puunhankintaa", Merivuori sanoo.

Hänellä ei ole vastausta, miten tukki- ja kuitupuun hintaeroa saisi kurottua pienemmäksi. Toimivan markkinatalouden pitäisi se hoitaa.

Tukipolitiikka on Merivuoren mukaan yksi avaintekijä, mikä kurittaa sahojen kilpailukykyä.

"Puru ja kuori eivät mene kaupaksi, kun markkinat ovat täynnä tukea nauttivaa haketta", hän toteaa.

Hänen mielestään metsähakkeen tuki on aivan turha. Samoin suurille teollisuusyrityksille suunnattu energiaveroleikkuri ja päästökauppakompensaatio vääristävät sahojen asemaa.

Lue myös: Sahayritys Junnikkala keskeyttää puun oston: "Markkinatilanne ylikuumentunut ja vääristynyt"

Katso uusin video
Lue lisää

Kuitupuun hinta kaihertaa metsänomistajaa – "Kuitua olisi monella tarjolla ja tukkileimikoissa odotetaan hintapiikkejä"

Putinin vientikielto kattaa runsaan 10 prosenttia puun tuonnista Venäjältä Suomeen – hakkeen tuonti on jatkumassa, koska se luokitellaan jalosteeksi

Saksan metsätuhoille ei näy loppua: Tukkipuu jää lahoamaan, taimet korventuvat kuumuudessa, harmittomat sienet riehaantuvat tappajiksi

Sahatavaran tuotanto väheni 15 prosenttia – hinnat lähtivät alkuvuonna nousuun viime vuoden alhaiselta tasolta