Metsä

Uusi puu -kilpailu hakee puupohjaisia ratkaisuja globaaleihin ongelmiin: "Puu on supermateriaali"

Kilpailuun osallistuva puupohjainen ratkaisuehdotus voi olla joko tuote, menetelmä tai prosessi.
Anni-Sofia Hoppi
Uusi puu -tilaisuuden paneelikeskustelun asiantuntijat Liisa Mäkijärvi (vas.), Risto Huhta-Koivisto, Anders Adlercreutz ja Ernesto Hartikainen ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen avain menestykseen on panostaminen puutuotteiden jalostusasteen nostamiseen. Tilaisuuden juonsi Jukka Relander (oik.).

Kolmatta kertaa käynnistetyssä Uusi puu -kilpailussa etsitään innovatiivisia puupohjaisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Kilpailu on jaettu viiteen eri kategoriaan, joita ovat resurssiniukkuus, tiedostava kuluttaminen, kaupungistuminen, väestörakenteen muutokset ja digitalisoituminen.

"Puupohjaiset ratkaisut voivat olla joko tuotteita, menetelmiä tai prosesseja. Kilpailuehdotuksen ei tarvitse olla vielä markkinoilla, mutta sen on oltava kaupallisesti toteuttavissa oleva", kertoo Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Susanna Winqvist.

Kilpailussa ei kuitenkaan haeta paino- tai kirjoituspaperia, rakennusmateriaaleja tai bioenergiaa sisältäviä ratkaisuja.

Uusi puu -kilpailu startattiin keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä Puun uudet kuviot -seminaarissa.

"Puupohjainen biotalous elää vahvaa kukoistuskautta Suomessa. Kilpailun avulla haluamme kertoa siitä, mitä kaikkea puupohjaisista materiaaleista osataan Suomessa jo nyt tehdä", toteaa Uusi Puun puheenjohtaja Sari Hassi.

Hankkeen taustalla on 20 jäsenorganisaatiota, joiden tavoitteena on viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille.

Tilaisuudessa järjestetyn paneelikeskustelun asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen avain menestykseen on panostaminen puutuotteiden jalostusasteen nostamiseen.

"Ei ole järkevää kuljettaa tukkia Tanskaan ja tuoda takaisin huonekaluna. Jatkojalostuksen keskittäminen kotimaahan olisi kansantaloudellisesti järkevää", vetoaa paneelikeskusteluun osallistunut kansanedustaja Anders Adlercreutz (RKP).

"Täytyy kuitenkin aina muistaa, että suomalaiset pitkäkuituiset havupuut ovat jo sellaisenaan huipputuotteita", huomauttaa Suomen metsäsäätiön toimitusjohtaja Liisa Mäkijärvi.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessorin Ali Harlinin mukaan globaaleilla tekstiilimarkkinoilla on tulevaisuudessa valtava kasvupotentiaali.

"Suomen täytyy viedä tuotteiden lisäksi ulkomaille myös teknologiaa. Puu on supermateriaali, josta voidaan tehdä melkein mitä vain. Oleellista on se, että puupohjaisissa tuotteissa käytetään uusiutuvaa materiaalia, mutta huomioidaan myös kierrättäminen ja kiertotalous", hän jatkaa.

Uusi puu -kilpailun voittaja julkistetaan marraskuussa. Voittajan valitsee asiantuntijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista koostuva tuomaristo.

Uusi puu -kilpailuun voi osallistua 16.9.2018 asti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokajärjestelmän muutos on välttämätön

Katso video: Perinteikäs teollisuuspaikkakunta sai uuden alun – "Biotuotetehdas luo taloudellista ja henkistä uskoa tulevaan"

Yrittäjyys tulee tutuksi tekemällä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI