Metsä

Matti Kärkkäinen MT:n paneelikeskustelussa: Monimuotoisuus paranee sitä enemmän, mitä huonommin hoidamme metsiämme

Avohakkuut valtion metsissä kieltävä adressi jakoi mielipiteet Maaseudun Tulevaisuuden paneelikeskustelussa Mikkelissä.
Silja Keränen oli allekirjoittanut avohakkuita Metsähallituksen metsissä vastustavan adressin. Muut panelistit Matti Kärkkäinen (vas.), Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pitivät adressia ja sen allekirjoittamista lyhytnäköisenä.

Emeritusprofessori Matti Kärkkäisen mukaan luonnonsuojelujärjestöjen alulle panema adressi, jonka tavoite on kieltää avohakkuut Metsähallituksen metsissä, on hyvin ajattelematon.

"Jos tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen, sitä ei saavuteta: emme voi käyttää metsänistutuksissa jalostettuja taimia, jotka kasvavat 20 prosenttia nopeammin kuin tavalliset. Vähennämme puun määrää metsissä", Kärkkäinen latasi.

Hän puhui lauantaina Mikkelissä, jossa Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys järjesti Metsä rokkaa -tapahtuman ja Maaseudun Tulevaisuus siellä paneelikeskustelun.

"Monimuotoisuus kyllä paranee sitä enemmän, mitä huonommin hoidamme metsiämme", Kärkkäinen sanoi.

Samaan paneeliin osallistunut Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen oli allekirjoittanut kyseisen adressin.

Keräsen mukaan aloite on siinä mielessä perusteltu, että sen avulla ohjataan yhteisesti omistettujen metsien käyttöä uuteen suuntaan. Avohakkuukielto ei olisi adressin mukaan ehdoton, vaan Metsähallitus voisi yhä päätehakata esimerkiksi juurikäävän vaivaamat alueet.

Keränen arvelee, että adressi oli osaltaan vastaisku sille, että Metsähallitus on tehnyt monia avohakkuita suosituilla virkistysalueilla Pohjois-Suomessa.

Hän vastasi Kärkkäisen ilmaston lämpenemistä koskevaan kritiikkiin: "Jatkuvassa kasvatuksessa optimoidaan tukkipuun määrää. Silloin puuta voidaan käyttää esimerkiksi rakennuksiin, joissa hiili pysyy pitkään tallessa."

Keräsen mielestä metsälain muutaman vuoden takaiset muutokset ovat todella hyvä juttu.

"Näen, että yksityisten metsänomistajien valinnanvapaus pitää säilyttää."

Kärkkäinen ja Keränen tulivat tapahtumassa sen verran hyviksi tutuiksi, että jatkoivat Mikkelistä yhteiskyydillä kohti pohjoista.

Katso tapahtumassa käyty paneelikeskustelu kokonaisuudessaan täältä.

Katso uusin video
Lue lisää

Mitäs mieltä olet metsästyksestä?

Ostoksissa vertailtava myös vastuullisuutta

"Olemme ehdoin tahdoin tuhoisia" – YK: Luonnonkatastrofien määrä liki tuplaantunut, ilmastonmuutos pääsyyllinen

Maaseudun autoilija kaipaa reiluutta