Metsä

Aarre: Marjastajan paras kaveri? Mehiläispesä voi kaksinkertaistaa alueensa sadon heikkona mustikkavuonna

Mehiläiset lisäävät satoa ja parantavat metsämarjojen laatua, sanovat mehiläishoitajat.
Studio Korento - Harri Mäenpää
Kesäaikaan Tervoset käyvät tarhoillaan lähes päivittäin.

Pirjo ja Harri Tervonen ovat tarhanneet mehiläisiä 1970-luvun lopusta lähtien. Kiteeläiset Tervoset työllistävät itsensä mehiläishoitajina ympäri vuoden.

Suuri osa Tervosten Metsämesi-yrityksen pesistä on metsän tuntumassa, hakkuuaukeiden tai metsäniittyjen vierellä, muutamat apila- ja tattaripeltojen kupeessa.

”Viljapellon laitaan näitä on turha viedä. Olemme ajatelleet, että metsäaukoilla on hyvät paikat”, Pirjo Tervonen sanoo.

Mehiläistarhaajat eri maissa ovat myyneet pölytyspalvelua maanviljelijöille ja puutarhureille. Ideana on, että mehiläispölytyksen avulla saadaan suurempi ja parempilaatuinen sato.

Viime vuosien tutkimukset tukevat väitettä myös metsämarjojen osalta. Luonnonvarakeskuksen ja Kainuun ely-keskuksen tutkimuksissa ilmeni, kuinka mustikkasato parani mehiläispesillä.

”Heikkona mustikkavuonna sato pystyttiin parhaimmillaan kaksinkertaistamaan. Vaikutus ulottui joidenkin satojen metrien päähän pesästä. Hyvinä satovuosina vaikutusta ei juuri ollut”, sanoo asiaa tutkinut vanhempi tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

”Pölyttäjähyönteisten määrä on tärkein yksittäinen tekijä marjasadon onnistumiselle, aivan olennainen. Hyönteiset joko tuovat sadon tai ovat tuomatta. Suomalaisista luonnonmarjoista vain tyrni ja variksenmarja ovat tuulipölytteisiä”, Peltola muistuttaa.

Tervosetkin ovat törmänneet ajatukseen mehiläisten lisähyödystä.

”Marjastajat kysyvät, missä pidämme pesiä. He ovat varmaan todenneet, että niiden ympärillä on paremmat marjat”, Pirjo Tervonen kertoo.

”Mitä paremmin kukka on pölyttynyt, sitä parempia marjat ovat laadultaan ja sitä tasaisemmin sato kypsyy. Marjat ovat kiinteämpiä.”

Lue koko juttu Aarteen sivuilta ja valmista itse pölyttäjähotelli, joka lisää pölyttäjien määrää metsässä ja puutarhassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luke: Mustikkasadosta tulossa enintään keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi

Mehiläistarhauksessa melkoiset erot kannattavuudessa vuosien välillä – sää usein ratkaiseva tekijä

Tuorepuuro

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI