Metsä

Suomi lähettää apua Ruotsiin – metsäpaloja sammuttamaan lähtee 30 hengen pelastusjoukkue kalustoineen

Joukkue koostuu pelastuslaitosten henkilöstöstä ja alueellisista sopimuspalokuntalaisista.
LEHTIKUVA/AFP
Ruotsi on hyväksynyt Suomen tarjouksen auttaa maassa riehuvien metsäpalojen sammuttamisessa.

Suomi lähettää Ruotsin avuksi metsäpalojen sammutustöihin noin 30 hengen pelastusjoukkueen kalustoineen, kertoo sisäministeriö.

Joukkueeseen kuuluu ihmisiä Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksilta. Joukkue koostuu niin pelastuslaitosten henkilöstöstä kuin alueellisista sopimuspalokuntalaisista. Ruotsiin lähetetään myös paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja.

Alustavan arvion mukaan apujoukot saapuvat Ruotsiin huomisaamuun mennessä. Lähtökohtaisesti suomalaiset ovat apuna sammutustöissä noin viikon.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi aiemmin Twitterissä, että Ruotsi on hyväksynyt Suomen avuntarjouksen metsäpaloihin.

Merkittäviä vaikutuksia porojen laidunalueille

Metsäpalot ovat hieman helpottaneet Ruotsissa. Aiemmin tällä viikolla maan metsähallitus arvioi, että kesän aikana paloissa on tuhoutunut metsää 900 miljoonan kruunun eli yli 87 miljoonan euron arvosta.

Ruotsi on jo tähän mennessä saanut sammutustöihin apua muun muassa Italiasta, Saksasta, Ranskasta, Puolasta ja Tanskasta.

Ruotsin tuhoisilla metsäpaloilla on vakavia seurauksia porojen laidunmaille. Göteborgin yliopiston apulaisprofessori Robert Björk kertoo Sameradiolle, että palot koettelevat etenkin talvilaidunmaita, joilta voi olla vaikea löytää laidunnettavaa vuosiin. Palautumiseen voi mennä vuosikymmeniä.

Kesälaitumien tilanne sen sijaan on toiveikkaampi. Verrattuna esimerkiksi jäkälään, ruoho kasvaa nopeasti takaisin. Björkin arvion mukaan metsäpaloissa mahdollisesti tuhoutuneilta kesälaitumilta löytynee laidunnettavaa jo ensi vuonna.

Esimerkiksi Ruotsin Jämtlandin läänissä on riehunut suuria paloja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sisäministeriön pelastusneuvos metsäkoneen käyttämisestä sammutustöihin: Hyvä, että uusia sammutusmenetelmiä ja -laitteita kehitetään

Metsäpalo sammuu nyt metsäkoneella – katso video, kuinka sammutus sujuu tositoimissa Taipalsaaren turvetuotantoalueella: "Erittäin hyvä paketti"

Metsäpalojen lentotähystyskausi on alkanut – maasto on poikkeuksellisen kuivaa osassa maata

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI