Metsä

Puunkorjuussa vauhti kiihtyy ja lupaa ennätyksiä – Kuivat maapohjat kantavat metsäkoneita hyvin, mutta metsäpalon riski vaatii erityistä varovaisuutta

Ennen lomakuukautta yksityismetsistä oli ostettu puuta yli 18 prosenttia viimevuotista enemmän. Puukaupan odotetaan jatkuvan vilkkaana lomakauden päättyessä.
Pentti Vänskä
Koneyrittäjä Heikki Leinonen harvensi männikköä Etelä-Savossa Juvalla tiistaina.

”Työt on aloitettu aamulla aikaisin ja lopetettu iltapäivällä, kun lämpötilat ovat korkeimmillaan”, koneyrittäjä Heikki Leinonen kertoo.

Leinonen harvensi ensiharvennusmännikköä Etelä-­Savossa Juvalla tiistaina.

Pitkien helteiden ansiosta puunkorjuussa olosuhteet ovat olleet poikkeukselliset.

Kuivat maapohjat kantavat metsäkoneita turvemaillakin hyvin, mutta koneiden kuljettajilta rutikuiva maasto vaatii erityistä varovaisuutta.

”Metsäpalon riskiä on varottava jatkuvasti.”

Helteet koettelevat metsä­koneitakin.

”Vaikka nykyiset koneet on suunniteltu kestämään aika hyvin kuumuutta, ovat tiivisteet ja hydrauliikka koetuksella lämpötilan noustessa 30 asteen hujakoille. Lisää huoltotyötä teettää pöly, joka tunkeutuu vähän joka paikkaan”, Leinonen sanoo.

Etelä-Savon metsänhoito­yhdistyksen asiakkuuspäällikkö Harri Huupponen sanoo, että puunkorjuu on aloitettu kesälomien jälkeen ryminällä, kun sahat ottavat tauon jälkeen taas tukkia vastaan.

Puukauppoja on Etelä-Savon mhy:n alueella tehty hieman vähemmän kuin viime vuonna. Huupponen uskoo, että loppuvuosi mennään hyvällä hintatasolla ja kauppamäärä ylittää viimevuotisen.

Puukauppa on ollut hänen mukaansa tukkivetoista.

”Tänä vuonna avohakkuita on leimattu 2 000 hehtaaria ja ensiharvennuksia 1 700 hehtaaria. Normaalisti ensiharvennuksia on ollut 20–30 prosenttia avohakkuita enemmän.”

Huupponen toivoo, että myös ensiharvennuksille riittää kysyntää. Nyt kaikille harvennuskohteille ei ole tullut tarjousta.

Stora Enson Suomen-metsä­johtajan Janne Partasen mukaan kaikki puutavaralajit ovat haluttuja.

”Erityisesti kuitupuu, sekä havu että koivu. Alkuvuoden puukauppa oli aikalailla uudistushakkuuvoittoista ja nyt haemme erityisesti harvennuksia.”

Partanen kannustaa myös hankintahakkaajia metsään. ”Nyt on hyvä aika tehdä hankintakauppaa.”

Stora Enso kertoi osavuosi­katsauksen julkistuksen yhteydessä, että metsäpalot ovat haitanneet puunhankintaa.

Partasen mukaan isoja haasteita on ollut Ruotsissa mutta ei Suomessa.

”Suomessa korjasimme puuta heinäkuussa lähes täydellä kapasiteetilla eikä kesätaukoja pidetty aiempaan tapaan.”

Stora Enso on keskittänyt koneita tänä kesänä Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen, missä on viime talven jäljiltä laajoja lumituhoja.

”Puuta on korjattu lumi­tuhoalueilla ihan täysillä, jotta saadaan puut pois metsästä ennen kuin ne pilaantuvat”, Partanen sanoo.

Sahayritys Kuhmo Oy:n metsäpäällikkö Juhani Pääkkönen kertoo, että sahauksessa oli kahden viikon ja puunkorjuussa neljän viikon kesätauko. Korjuu on ollut vauhdissa jo toista viikkoa.

”Tukkien tarjonta on ollut vilkasta. Tarjontaa on siivittänyt kuitupuun hyvä kysyntä.”

Kuhmon seudulla lumituhokohteita olisi ollut Pääkkösen mukaan paljon. Hankintapuuna lumituholeimikoista on tukkia tullut myös sahalle jonkin verran.

Loppuvuoden puukaupan näkymää Pääkkönen kuvaa valoisaksi. Raaka-aineen puolesta tuotantoa ei tarvitse rajoittaa.

”Positiivisin ajatuksin syksyyn ollaan menossa, kunhan vain sahatavaramarkkina pysyisi positiivisena.”

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset olivat ostaneet puuta yksityismetsistä juhannukseen mennessä yli 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Sen jälkeen lukuja ei ole julkistettu. Stora Ensolla on ollut menossa tietojärjestelmän uudistus, jonka vuoksi puukaupan tiedot eivät ole päivittyneet Metsäteollisuuden järjestelmään.

Kun yhden suuren toimijan luvut ovat puuttuneet, Metsäteollisuus ei ole julkistanut mitään puukaupan lukuja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsänomistajan rahan tarve vauhdittaa joka kolmatta puukauppaa

Terminaalit pullistelevat kelirikkoajan puuta – "Tilanne näyttää tällä hetkellä tosi hyvältä"

Kuitupuun hakkuut lisääntyivät 11 prosenttia helmikuussa vuodentakaiseen verrattuna – tukin määrä pieneni