Aarre: Variksenmarjalla on torjuttu kaihia ja suojattu muistia – paras keruuaika on elo–syyskuussa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Aarre: Variksenmarjalla on torjuttu kaihia ja suojattu muistia – paras keruuaika on elo–syyskuussa

Kotimaisista marjoistamme variksenmarjassa on viidenneksi eniten antioksidantteja. Ne suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta, jarruttavat ikämuutoksia, estävät tulehduksia ja ehkäisevät muisti- ja rappeumasairauksia.
Maarit Cederberg
Variksenmarjan tunnistaa parhaiten marja-aikaan. Marjat ovat sysimustia.

Vuoden 2017 luonnonmarjaksi valitulla variksenmarjalla on monta lempinimeä. Se on kissanmustikka, karhunmarja, kraakunmarja, harakanmarja, sianmustikka, tunturimustikka ja lapinmustikka. Ainavihannan varpukasvin miedonmakuiset marjat maistuvat niin linnuille kuin nisäkkäillekin.

Etelä-Suomessa kasvava etelänvariksenmarja viihtyy karuilla rämeillä ja kalliomäillä. Se on yleensä kaksikotinen ja marjoo niukasti. Marja on pieni ja kuivahko.

Variksenmarjan pohjoinen alalaji pohjanvariksenmarja eli kaarnikka viihtyy tunturimaastossa, kankailla ja paljakoilla. Se on yksikotinen eli hede- ja emikukat ovat samassa kasvissa. Pohjoisen kaarnikka onkin runsasmarjainen, ja marjat ovat makeita, meheviä ja aromaattisia.

Ylä-Lapissa aina Jäämerelle asti variksenmarja on ollut tärkeä ravintolisä riistalle ja kotieläimille. Näin se on ollut rakentamassa myös pohjoisen riistan ravintosisältöä ja makua. Korvaamaton apu marjasta saatiin pula-aikaan ihmisellekin.

Paras keruuaika on elo-syyskuussa. Hyvillä marjakankailla marjaa on mustanaan ja ämpäri täyttyy hetkessä. Pohjoisen variksenmarjaa voi kerätä vielä keväälläkin lumen sulettua.

Variksenmarjan antioksidantit suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta, jarruttavat ikämuutoksia, estävät tulehduksia ja ehkäisevät muisti- ja rappeumasairauksia.

Yöttömän yön valossa variksenmarja on varustautunut erityisen vahvoin aurinkosuoja-ainein eli antosyaanein. Ihmisten ja eläinten kehossa väriaineet toimivat niin ikään uv-suojana. Aurinkosuoja yhdessä muiden suojaravinteiden kanssa ulottuu myös silmien hyväksi. Variksenmarja vahvistaa silmän mikroverenkiertoa.

Antosyaanit suojaavat verisuonia ja vahvistavat sydäntä, alentavat verenpainetta ja laskevat haitallista hdl-kolesterolia. Ne myös vahvistavat silmän reaktio- ja tarkkuusnopeutta. Onpa marjoilla hoidettu myös likinäköisyyttä.

Marjojen B2-vitamiini vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan ja ehkäisee näköhäiriöisiä migreenikohtauksia. B-vitamiinit suojaavat sarveiskalvoja, ehkäisevät kaihia ja laukaisevat lihaksiston jännitystiloja.

Lue koko juttu variksenmarjan hyödyistä Aarteen sivuilta ja ota talteen ohjeet flunssankarkotusjuomaan ja tahkuriin, joka karkottaa väsymystä.

Lue lisää

Säännöllinen uni suojaa sydäntapahtumilta – laaja amerikkalaistutkimus paljastaa

Aarre: Niilo Reilin Toivo-koira etsii leimikoista kanalintujen pesiä – kymmenen hehtaarin tarkistus sujuu koiralta parissa tunnissa

Vähävaraisemmat ovat tutkitusti sairaampia kuin paremmin toimeentulevat, eikä äkkirikastuminen lotossa muuta asiaa

Aarre: Paimentaminen oli yksinäistä, joskus vaarallistakin työtä – sudet ja karhut olivat karjalle ja jopa paimenelle todellinen uhka