Metsä

Pakurivarkaat iskivät kirveineen pihakoivuun eivätkä olisi millään luopuneet saaliistaan: "He varmaan luulivat, ettei meillä ole ketään kotona"

Pakurikäävän kerääminen ei ole sallittua jokamiehenoikeudella eikä varsinkaan pihapiiristä.
Kimmo Haimi
"Kirveen kanssa kuljetaan toisen pihalla", Peter Holmberg ja Aira Sevón ihmettelevät. "He varmaan luulivat, ettei meillä ole ketään kotona."

Aira Sevón koki viikonloppuna perheineen järkytyksen, kun kirveellä varustautunut mies kiipesi heidän pihapuuhunsa. Operaatiossa oli apuna toinenkin.

Heidän kohteensa oli koivussa kasvanut pakurikääpä, lupia ei kyselty eikä saaliista haluttu luopua edes isäntäväen saavuttua paikalle.

"Mieheni Peter Holmberg tuli juuri kuivurilta, hän näkee pitkänä kauas ja huomasi kutsumattomat vieraat pihapuussa. Hän hälytti minut paikalle ja kyselin heiltä, mitä ihmettä he puuhaavat", Sevon kertoo.

"Minusta tuntui, että he esittivät olevansa suomenkielen taidottomia, vaikka varmaan ymmärsivät kyselymme. Yritimme selittää myös englanniksi, ettei ihmisten pihoille saat tulla, mutta eivät miehet vastailleet tai pyydelleet anteeksi vaan yrittivät vain määrätietoisesti saada pakurikäävän autoonsa."

Auto oli parkkeerattu tien varteen ja isäntäpari seurasi miehiä sinne. Holmberg sai varastettuja pakureja sisältävän kassin itselleen mutta nirhaisi kätensä samalla kirveen terään. Luvattomalla asialla ollut kaksikko käyttäytyi vihaisesti.

"Autossa oli suuri määrä pakurikääpiä ja erilaisia teräaseita. Lisäksi kaksikolla oli mukanaan mustikkaan tahrittu sanko, vaikka ei mustikoita enää metsästä löydy. Ehkä se oli heidän tekosyynsä pihoilla ja metsissä liikuskeluun", Sevon arvelee.

"He varmaan luulivat, ettei meillä ole ketään kotona mutta lopulta meitä oli tilanteessa kolme, sillä sisällä asuintalossa opiskellut tyttäremmekin tuli seuraamaan tapahtumaa."

Sevón soitti heti hätäkeskukseen ja kertoi sinne myös auton rekisteritunnuksen. Rikosilmoitus tehtiin tiistaina, aikaisemmin se ei Porvoon poliisiasemalle ollut mahdollista.

"Ehkä auto oli varastettu, mutta vaikea sitä on uskoa. Toivomme, että asian selvitys lähtee käyntiin rikosilmoituksesta – poliisi ei vielä maanantaina käynyt paikalla eikä heitä sinne välittömästi paikalle saa, jos kenenkään henki ei ole vaarassa", Sevón kertoi.

"Poliiseilla on nykyään niin rajalliset resurssit että vaikka olemme Etelä-Suomessa, ei heitä täällä enää juuri kulje."

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on yleinen lehtipuiden lahottaja koko maassa. Sitä esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa ja sen sienirihmastot tunkeutuvat puuhun vioittumien kautta. Kääpä tappaa puun yleensä 5–7 vuodessa.

Ympäristöministeriön jokamiehenoikeuksia koskevan raportin (5.9.2012, s. 87) mukaan pakurikääpä on kasvutavaltaan sellainen, että sen irrottaminen puuta vahingoittamatta ei ole mahdollista.

Tästä johtuen pakurikäävän kerääminen ei ole sallittua jokamiehenoikeudella, vaikka muita sieniä ja joitakin kääpiä on mahdollista kerätä vapaasti. Toisaalta niitäkään ei saa kerätä pihapiiristä.

Poliisi kertoo, että Itä-Uudellamaalla on tehty viime vuosina kaksi vastaavaa rikosilmoitusta, toinen vuonna 2015 ja toinen tämän vuoden huhtikuussa.

Pakuri kehittyy vioittuneeseen lehtipuuhun. Sen myönteisistä vaikutuksista on saatu jonkin verran tutkittua tietoa. Kilohinnat luontaistuotekaupoissa voivat nousta satoihin euroihin.

Sevón kertoi tapauksesta myös Facebookissa.

"Näyttää siltä, että tähän tapaukseen liittyi myös muitakin, joista tehdään vastaavat rikosilmoitukset."

Vaikka pahimmilta vahingoilta vältyttiin, tilanne oli Sevónista pelottava. Hän miettii, tarkoittavatko jokamiehenoikeudet enää samaa kuin aikaisemmin.

"Kirveen kanssa kuljetaan toisen pihalla. Kyseessä on kotirauharikkominen, varkaus ja omaisuuden vahingoittaminen eikä pakurikäävän poimiminen missään tapauksessa kuulu jokamiehenoikeuksiin. Mutta ymmärtävätkö muualta Suomeen tulleet tämän? Toiminta vaikutti erittäin suunnitelmalliselta."

Hän on harmistunut myös kaupalliseen mustikanpoimintaan: marjat putsataan toisten metsistä täysin ja mukaan riivitään vielä lehdet.

"Jokamiehenoikeudet on kuitenkin alun perin tarkoitettu muille kyläläisille ja paikallisille, ei järjestelmällisen liiketoiminnan harjoittamiseen. Valtion mailla kulkeminen on kuitenkin eri asia kuin yksityisten metsissä. Varsinkin maanviljelijöillä on niin vaikea taloudellinen tilanne, että niille jotka jaksavat omista metsistään pakuria kerätä tai jopa sitä siellä tarkoitukselle kasvattaa, soisi kyllä tämän lisätulon", Sevón huomauttaa.

"Ei voi olla niin, että jos ei jää kiinni, ajattelee toiminnan olevan oikein."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vasemmistonuorten julkisuustemppu vie työpaikkoja

Jokamiehenoikeudet – kaikkien ikiaikainen oikeus vai valttikortti kiinteistöveroa vastaan?

Pudasjärveläiselle traktorikuskille tuomio pyöräilijän yli ajamisesta – Kaksikolla erimielisyyksiä vuosien ajan