Metsä

Koneyrittäjillä huoli kannattavuudesta – liikevaihto laskee metsäteollisuuden hakkuubuumista huolimatta

Koneosaajat hakevat Finnmetkosta ratkaisuja tuottavuuden ja kannattavuuden kasvattamiseen. Työn hinta junnaa, mutta kulut kasvavat.
Petteri Kivimäki
Koneyrittäjät ry:n puheenjohtaja Markku Suominen taustallaan Metson valmistama suorasyöttöseula. Laite on tuttu miehelle, sillä hänen maanrakennusyritykselleen tulee vastaavanlainen kone.

Eilen käynnistynyt ammattikonenäyttely Finnmetko 2018 tuo yhteen alan valmistajia ja yrittäjiä. Metsäkoneyhtiöiden nauttiessa tilauspiikeistä ja metsäteollisuuden takoessa uusia hakkuuennätyksiä vuodesta toiseen koneyrittäjät ihmettelevät, miksi alan kannattavuus ei kasva mukana.

Koneyrittäjien liiton mukaan konetyöalojen yrityksissä kysyntä on kasvanut vahvasti kuluvana vuonna, mutta yrityksen tuloksenteko ei ole juurikaan parantunut.

Tuore konetyöalojen kannattavuusselvitys osoittaa, että puunkorjuualalla suuri osa yrityksistä on saanut metsäalan nousussa vain työn iloa. Kannattavuus ei mediaaniyrityksessä osoita virkistymisen merkkejä. Taloudellinen menestys ei keskimäärin ole juuri kohentunut myöskään maarakennusalan pienyrityksissä.

Lisäksi vuosi on tuonut mukanaan myös vaikeuksia kuljettajien rekrytoinnissa.

”Onhan tämä perin outo tilanne, kun kysyntä lähes räjähtää käsiin, mutta koneyritysten kannattavuus matelee heikon ja tyydyttävän rajamailla ja näkymä kannattavuuden suhteen on edelleen yllättävän kehno”, Koneyrittäjien liiton varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola sanoi.

Koneyrittäjät odottavat kysynnän kasvavan edelleen. Kannattavuusselvityksen mukaan kuitenkin vain joka neljäs puunkorjuuyritys näkee kannattavuuden paranevan. Liiton kyselyn mukaan kehnoon kehitykseen isoin syypää löytyy työn hinnan laskusta, kun samalla koneet, laitteet ja palvelut kallistuvat.

”Koneyrittäjät ovat vientiteollisuuden vasalleja saamatta siitä riittävää palkkiota. Metsäteollisuus tekee historiallisen hyvää tulosta. Metsäkonevalmistus, jonka testauslaboratoriona suomalainen koneyrittäminen toimii, ei kykene valmistamaan niin paljoa koneita kuin kysyntä maailmalla vaatii. Samalla konepajateollisuuskin tekee hyvää tulosta”, Jaakkola lisäsi.

”Yksi ryhmä puuttuu hyvien tulostekijöiden joukosta, metsäalan kone- ja kuljetusyrittäjät.”

Koneyrittäjien tuloksen junnatessa liikevaihto lukuisilla yrityksillä kuitenkin kasvaa. Esimerkiksi puukorjuualalla mediaaniyrityksen investoinnit suhteessa liikevaihtoon olivat viime vuonna 12 prosenttia. Kasvuhaluja siis löytynee.

Kallis konehankinta on aina myös iso investointi. Finnmetko-näyttelystä yrittäjät voivat etsiä tuliteristä koneista ratkaisuja entistä tehokkaampaan ja sujuvampaan työntekoon.

”Näyttelyssä esitellään paljon uutta ja ala menee eteenpäin. Yrittäjien törmäytys myös luo uusia ideoita”, Koneyrittäjien puheenjohtaja Markku Suominen kertoi.

”Sähköisen maailman tuleminen konekalustoon on yksi iso juttu.”

Erityisesti metsäkoneiden näyttely on kattava. Esillä ovat sekä suuret että pienet valmistajat.

Kuljettajan mukavuus ja työturvallisuutta parantavat tekijät ovat keskeisiä asioita messuilla. Niillä on suuri merkitys, kun yritykset kisaavat jatkossa yhä enemmän työntekijöistä yhdessä muiden alojen kanssa.

Pienille valmistajille ja yrittäjille Suomisella on selkeä näkemys kilpailussa pärjäämiseen ja kannattavuuden kasvattamiseen.

”Erikoistuminen. Jos tuote vain on hyvä, niin kyllä sen saa pienikin talo kaupaksi. Suomalaisilla markkinoilla pärjätään hyvinkin, mutta maailmalle kasvamisessa on omat haasteensa, jossa puolestaan yhteiskunnalla on viennin osalta iso rooli.”

Lue myös:

Finnmetko avasi ovensa – uutuudet keskittyvät työn tuottavuuteen ja tehokkuuteen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsäkoneenkuljettajista on pula, vaikka ammattibarometri toisin väittää – Koneyrittäjien mielestä puurot ja vellit ovat menneet sekaisin

Koneyrittäjät kaipaavat taloudellista tukea harjoittelijoiden koulutukseen: "Laki ammatillisesta koulutuksesta pitäisi avata ja muuttaa"

Puolet metsäkoneyrityksistä kärsii ajoittain työvoimapulasta – laajentumista suunnittelevilla on vaikea löytää uusia työntekijöitä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI