Metsä

Pääministeri Sipilä: Auton tankkauksella pitäisi pystyä rahoittamaan metsän istutusta

Hiilinielun kasvattaminen on tuotava myös kuluttajan arkisten päätösten tasolle, pääministeri visioi Turussa.
Carolina Husu
Pääministeri Juha Sipilän mielestä auton tankkauksen yhteydessä pitäisi olla mahdollisuus osallistua metsän istuttamisen rahoittamiseen.

Euroopan on otettava selkeä globaali johtajuus ilmastopolitiikassa, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tänään Turussa pitämässään puheessa Eurooppa-foorumi -tapahtumassa.

"Ainoastaan tällä tavoin saavutamme Pariisin sopimuksen tavoitteen pitää ilmastomme lämpeneminen alle kahdessa asteessa. Suomi on omalla aktiivisuudellaan ja esimerkillään noussut todelliseksi ilmastopolitiikan vaikuttajamaaksi unionin sisällä ja kansainvälisesti", hän arvioi.

Hänen mielestään uusiutuvan energian käytössä pitää olla kunnianhimoiset tavoitteet ja myös hiilinieluja tulee kasvattaa.

"Unionin on päästävä eroon fossiilisista polttoaineista ja unionin on kyettävä hyödyntämään kestävällä tavalla uusiutuvan energian lähteitä. Meillä ei ole aikaa odottaa seuraavia vuosia tai vuosikymmeniä. On toimittava välittömästi."

Hän edellytti myös johdonmukaisuutta politiikkaan.

"Samanaikaisesti ei voida asettaa entistä kovempia ilmastotavoitteita ja samalla asettaa entistä tiukempaa lainsäädäntöä uusiutuvan raaka-aineen, kuten puupohjaisen biomassan käytölle. Näitä uusiutuvia raaka-aineita, kuten metsää, on voitava käyttää jatkossakin määritellyn kestävyyden rajoissa."

Sipilällä oli konkreettinen ehdotus siitä, miten hiilinielua voitaisiin arkielämässä kerryttää.

"Kun maksat tankkauksen autoosi, samalla pitäisi pystyä osallistumaan vapaaehtoisesti tai tuotteen hinnassa myös metsän istuttamiseen."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Seppo Kääriäinen puolustaa Lintilän paikkaa valtiovarainministerinä: "Jos on haluja vaihtoon, se olisi viisasta tehdä myöhemmin"

Heikkoon kasvuun on syytä totutella

Ilmastopaneelin puheenjohtaja esittää metsäyhtiöille keskinäistä sopimista puun käytöstä tai Suomen sisäistä nielukauppaa

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI