Metsä

Stora Enso varautuu väen vähennykseen ja tuotannon rajoituksiin viilupuutehtaalla ja sahalla Varkaudessa – "Lisäpaineita luo tukin hinnan nousu"

Viilupuutehdas käynnistyi 2,5 vuotta sitten. Kustannustehokkuus vaatii edelleen parantamista.
Pentti Vänskä
Stora Enson lvl- eli viilupuutehdas vihittiin käyttöön vuoden 2016 huhtikuun lopussa Varkaudessa. Kuvassa kuusitukista sorvattuja viiluja odottamassa liimausta viilupuuksi.

Stora Enso aloittaa yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut Varkaudessa lvl- eli viilupuutehtaalla ja sahalla.

Neuvotteluissa varaudutaan väen vähennykseen ja tuotannon rajoituksiin. Enimmillään työpaikkoja voi kadota yhdeksän. Yksiköissä työskentelee 110 ihmistä.

Lvl-tehtaan ja sahan johtaja Jaakko Huovinen kertoo, että suunniteltujen toimenpiteiden taustalla on kaksi asiaa: yhtäältä kilpailukyvyn jatkuva parantaminen ja toisaalta varautuminen sekä sahalla että lvl-tehtaalla hiljenevään sesonkiin.

Lisäpaineita luo hänen mukaansa tänä vuonna koettu raju kuusitukin hinnan nousu suhteessa lopputuotteen hintakehitykseen.

Lvl-tehdas vihittiin käyttöön 2,5 vuotta sitten huhtikuun lopussa 2016.

Stora Enso kertoi tämän vuoden toisen neljänneksen katsauksessaan, että viilupuun tuotannon ylösajo Varkaudessa saatiin valmiiksi vuosineljänneksen aikana.

"Olemme tehneet kilpailukykyä parantavia toimenpiteitä muun muassa energiatehokkuudessa ja liimankulutuksessa. Toiminnan tehostaminen jatkuu ja kustannusrakennetta kehitetään jatkuvasti", Huovinen sanoo.

Varkaudessa valmistettuja viilupuuelementtejä hän kehuu erinomaisiksi tuotteiksi ja puurakentamisen tulevaisuutta valoisaksi.

Lvl-tehtaalla ja sahalla varaudutaan koko henkilöstön lomauttamiseen korkeintaan 90 päivän ajaksi kuluvan vuoden lopun ja ensi vuoden tammi–maaliskuun aikana.

Varkaudessa tuotantokapasiteetti on 150 000 kuutiometriä sahatavaraa, 10 000 kuutiometriä höylättyjä tuotteita ja 70 000 kuutiometriä viilupuuta.

Lvl-tehdas ja saha ovat kuluttaneet Huovisen mukaan nykyisillä tuotantomäärillä vajaan 0,5 miljoonaa kuutiometriä kuusitukkia vuodessa.

Viilupuuta Stora Enso valmistaa ainoastaan Varkaudessa.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Palavassa rahtialuksessa ainakin Stora Enson ja Setran sahatavaraa – palon sammutus jatkuu Göteborgin edustalla

Stora Enso pyrkii ilmastopositiiviseksi – "Sähköllä toimivat puuautot kiinnostavat"

Stora Enso lanseeraa biopohjaisten pakkausvaahtojen tuotevalikoiman – korvaavat perinteisiä öljypohjaisia pakkauspehmusteita

Stora Enson monimuotoisuus