Metsä

Antti Rinteen hakkuukannalle tyrmäys Paperiliitosta: "Ei olla ihan samalla kartalla"

Paperiliiton Petri Vanhalan mielestä Suomella ei ole tarvetta vähentää hakkuita.
Mauri Ratilainen
Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mielestä Suomessa ei tarvitse vähentää hakkuita.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi tällä viikolla Helsingin Sanomille, että Suomen hakkuita pitäisi vähentää, koska asiantuntijoiden arvion mukaan hakkaamme liian paljon suhteessa hiilinieluun.

"Suomeksi se tarkoittaa sitä, että puun käyttöä kertakäyttötuotteisiin ja polttoaineisiin pitää uudelleen harkita”, hän sanoi.

Kemiallisen metsäteollisuuden työntekijöiden etujärjestössä Paperiliitossa ei olla Rinteen linjoilla.

"Ilmastonmuutosraportin julkistamisen jälkeen kaikilla oli aikamoinen kiire sanoa asioita, ja mietin, olivatko kaikki lausujat ihan loppuun asti harkinneet kannanottojaan", sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

"Ei varmaan olla ihan samalla kartalla tässä asiassa", hän viittaa Rinteen lausuntoon.

Paperiliiton jäsenten työpaikoilla valmistetaan maailmanmarkkinoille kertakäyttöisten kategoriaan lankeavia tuotteita, muun muassa pakkauskartonkia ja pehmopapereita.

Vanhalan mielestä Suomella ei ole tarvetta vähentää hakkuita.

"Kasvava metsä sitoo parhaiten hiiltä. Uskon, että hyvällä hoidolla ja suunnittelulla hakkuita voidaan lisätä 80 miljoonaan kuutioon vuodessa."

Hän muistuttaa, että kyseessä on Suomen kannalta erittäin iso asia.

"Pitää olla suhteellisuus myös mukana ja katsoa, mitä muissa maissa tehdään."

Vanhala pitää outona sellaista ajatusta, että Suomessa alettaisiin lyödä vastuullisen raaka-ainehuollon ja tuotannon voimin pyöriviä tehtaita kiinni. Hän on kiertänyt tutustumassa metsätalouteen ja -teollisuuteen ympäri maailmaa, viimeksi Uruguayssa.

"Missään en ole nähnyt niin hyvää metsänhoitoa kuin Suomessa."

Polttoaineiden suhteen Vanhala on samoilla linjoilla Rinteen kanssa.

"Mielestäni puuta ei saa kaataa poltettavaksi, vaan se pitää jalostaa. Myöhemmin loppukierrossa puusta valmistetut tuotteet voidaan polttaa."

Mekaanisen puujalostuksen työntekijöitä edustavassa Teollisuusliitossa ei ole ehditty vielä arvioida, pitäisikö hakkuutavoitteita tarkastella uusimman ilmastoraportin tietojen pohjalta.

"Tämä keskustelu lähti nopeasti liikkeelle. Sen puumäärän hakkaaminen, mitä teollisuuteen pystytään käyttämään, ei tähänastisten arvioiden mukaan ylitä hiilinielutarvetta. Meillä puuta kasvaa huomattavasti enemmän kuin sitä hakataan", toteaa Teollisuusliiton kolmas puheenjohtaja Jari Nilosaari.

"Ilmaston lämpeneminen pitää kuitenkin ottaa huomioon."

Hän arvioi, että tähänastisten tietojen perusteella suomalainen metsänhoito on kuitenkin kestävällä tiellä.

"Suomessa on hyvä metsänhoito. Täällä istutetaan se mitä hakataan."

HS: SDP:n Rinne haluaa vähentää hakkuita – MTK:n Tiirola patistasi hänet Ruotsiin entisen demaripääministeri Perssonin metsäoppiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijä avautui pellollaan ilmastonmuutoksesta ja sai jättiyleisön: "Ihmiset alkavat saada kyllikseen tyylistä, millä punaisesta lihasta puhutaan"

Väitös: Ilmastonmuutos kiihdyttää hiilen vapautumista järvistä

Antti Rinteen kierähdys

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI