Metsä

SDP:n metsäpoliittinen käännös yllätti tehdashankkeiden vetäjät Kemijärvellä ja Kuopiossa – "Pitäisi ymmärtää metsäasiat paremmin"

”Jos puuston määrää pitää nopeasti lisätä, paras keino olisi hoitaa harvennukset", ihmettelee Finnpulpin Timo Piilonen.
Jaana Kankaanpää
Antti Rinteen mukaan nykyinen hakkuiden määrä kestetään, mutta lähivuosille suunniteltuja noin 15 miljoonan kuution vuosittaisia lisähakkuita ei voida ilmastosyistä tehdä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi tällä viikolla ilmastopaneeli IPCC:n raportin jälkimainingeissa Helsingin Sanomille, että hakkuita pitäisi Suomessa vähentää. Rinne tarkentaa MT:lle, että hänen mielestään Suomen nykyinen hakkuutaso ei ole liian suuri, mutta tavoiteltu hakkuiden lisäys yli 80 miljoonaan kuutioon on liikaa.

Rinteelle on kannatusmittausten perusteella soviteltu mediassa jo seuraavan pääministerin saappaita, ja hänen kannanottonsa on herättänyt kovasti huomiota ja keskustelua.

Suomessa on vireillä lukuisia tehdashankkeita, joiden toteutuminen edellyttää hakkuiden tehostamista ja miljoonia lisäkuutioita puuta. Rinteen hakkuukannanotto yllätti Kuopioon suunnitellun Finnpulpin ja kemijärveläisen Boreal Biorefin vetäjät.

”Rinne on sitten muuttanut mieltään”, toteaa Finnpulpin projektijohtaja Timo Piilonen.

”Poliitikkojen pitäisi ymmärtää metsäasiat paremmin”, hän sanoo henkilökohtaisena mielipiteenään.

”Jos puuston määrää pitää nopeasti lisätä, paras keino siihen olisi hoitaa harvennukset ajallaan. Ja kuitupuulle kaikkein järkevin paikka on sellutehdas.”

Piilosta hämmästyttää se, että puurakentamisella on kyllä puolestapuhujia, mutta samaan aikaan moititaan selluteollisuutta.

”Tuntuu, että kohtalonyhteys saha- ja selluteollisuuden välillä unohtuu. Kumpikin tarvitsee toisiaan”, hän sanoo.

”Toivoisi, että poliitikoilla olisi järki päässä eikä kerättäisi poliittisia irtopisteitä harkitsemattomilla lausunnoilla.”

Piilonen korostaa, että Kuopion jätti-investointia ollaan tekemässä kotimaisen puun varaan.

”Se on selvää, että tuontipuun varaan ei Suomessa voi tehtaita rakentaa.”

Etenkin Pohjois-Suomessa tarvitaan aivan välttämättä lisähakkuita, toteaa puolestaan Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala.

”Ehkä kuitenkin kannattaisi käydä läpi Luonnonvarakeskuksen tällä viikolla julkaisemat puuston kasvuluvut ja miettiä tilannetta uudelleen”, hän suosittelee.

”Jos kasvatushakkuita ei tehdä, puu ei järeydy, metsän hiilensidontakyky heikkenee eikä parinkymmenen vuoden kuluttua saavutetakaan hiilivarastojen kasvua. Nuoret metsät ovat kriittisessä vaiheessa juuri nyt.”

Lue myös:

Tällainen on SDP:n Rinteen metsälinja: Hakkuiden lisäys jäihin, bioenergiaa jätteistä ja kertakäyttötuotteista eroon (MT Plus - tilaajille)

Antti Rinteen hakkuukannalle tyrmäys Paperiliitosta: "Ei olla ihan samalla kartalla"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijä avautui pellollaan ilmastonmuutoksesta ja sai jättiyleisön: "Ihmiset alkavat saada kyllikseen tyylistä, millä punaisesta lihasta puhutaan"

Väitös: Ilmastonmuutos kiihdyttää hiilen vapautumista järvistä

Antti Rinteen kierähdys

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI