Metsä

Ylen kritisoitu Mennään metsään -kampanja loppui – oliko se "suuri menestys" vai "turhaa vastakkainasettelua"?

MTK kuvailee yhteistyötä jokamiehenoikeus-kampanjaa vetävän Suomen ladun kanssa hyväksi. "Yle veti tässä mutkat suoraksi."
Kuvankaappaus Instagramista
Minä ja mun puu- tunnisteella julkaistuja kuvia Instagramissa.

Ylen Mennään metsään -kampanja on nyt loppunut. Ylen luovien sisältöjen johtajan Ville Vilénin mielestä se oli "suuri menestys".

"Kampanjan lähtökohtana oli kansalaisten luonnossa liikkuminen ja upeat kokemukset metsissä. Kampanjan aikana oltiin yhteydessä ja tavattiin MTK:n edustajia ja maanomistajat pääsivät monin tavoin esiin useissa ohjelmissa", hän vastaa tekstiviestitse haastattelupyyntöön.

Kampanjan yhtenä tavoitteena oli nostaa jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. ”Unescon listalle pääseminen olisi vahva lisäsuoja usein itsestäänselvyytenä pidetyille jokamiehenoikeuksille”, kampanjassa kuvailtiin syyskuun lopussa.

MTK: metsäjohtaja Juha Hakkarainen luonnehtii, että Yle jätti metsänomistajat ulos kampanjasta ja synnytti härdellin, joka olisi voitu välttää paremmalla viestinnällä.

Kampanjassa oli Ylen lisäksi mukana tahoja, jotka ovat ajaneet rajoituksia avohakkuisiin. Samalla myös metsä- ja maatalousmaan kiinteistövero on ollut keskustelussa.

"Kampanjassa oli kaksi ulottuvuutta, joista metsässä liikkumiseen kannustaminen oli hyvä ja positiivinen. Sen sijaan jokamiehenoikeuksien suojelun korostaminen herättää kysymyksen siitä, kuka niitä uhkaa? Tarkoitetaanko tässä uhkalla maanomistajia? Siihen en lopulta saanut koskaan vastausta."

Pelkästään henkilökohtaisia yhteydenottoja Hakkaraiselle tuli aiheesta kymmeniä.

"Metsänomistajat kyselivät, ollaanko me tässä mukana. Jokamiehenoikeudet ovat hieno suomalainen perinne, mutta niihin sisältyvät vastuut ja velvollisuudet olisi myös pitänyt ottaa selkeästi esiin", Hakkarainen kuvailee.

"Nämä asiat on selvitettävä ja avattava reilusti."

Jokamiehenoikeuksien Unesco-statusta ajaa Suomen latu, joka on ollut myös mukana kritisoimassa avohakkuita. Hakkaraisen mukaan dialogi on kuitenkin ollut sen kanssa avoimempaa kuin Ylen.

"Olimme Suomen ladun edustajan kanssa keskustelemassa asiasta torstaiaamuna MTV 3:lla. En näe järjestön kanssa mitään ristiriitaa, vaan jokamiehenoikeusprojektia viedään yhdessä eteenpäin sen mahdollisuuksia ja uhkia kartoittamalla. Yle veti tässä mutkat suoriksi."

Hän ihmettelee myös Ylen uutisointia aiheesta: Hakkaraisen mielestä Yle käänsi MTK:n viestin niin, että he olisivat Yleisradion sijaan kritisoineet Suomen latua.

"Totuus oli, että metsänomistajat eivät nimenomaan pitäneet Ylen kampanjasta. Toivottavasti se ottaa tästä onkeensa: Turha vastakkainasettelu pois ja mahdollisimman kokonaisvaltainen näkemys sen tilalle."

Ylen hallintoneuvosto kokoontui tämän viikon tiistaina. Asiaa käsiteltiin hyvässä hengessä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja ja keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen kertoo.

"Uskon, että kritiikki oli otettu huomioon jo ennen hallintoneuvoston kokousta sillä kun satuin kuuntelemaan Ylen ohjelmaa radiosta, siellä painotettiin jokamiehenoikeuksiin sisältyviä vastuita esimerkiksi marjan poiminnassa: juuria ei saa repiä. Vaikuttaa siltä, että metsänomistajien ottaminen mukaan kampanjaan unohtui ehkä enemmänkin vahingossa."

Viljasen mukaan kyseessä ovat tärkeät ja herkät asiat, joissa on huomioitava kaikki asianosaiset.

Toinen hallintoneuvoston jäsen, keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila kertoo käyneensä asiasta kirjeenvaihtoa Yle:n pääjohtaja Merja Ylä-Anttilan kanssa. Ylä-Anttila on aloittanut tehtävässään sen jälkeen, kun kampanja oli jo sovittu.

Anttila ei ehtinyt osallistumaan hallintoneuvoston kokoukseen.

"Olisi suurta viisautta jatkossa, aina kun tällaista hanketta puuhataan, ottaa aina mukaan kaikki he joita asia koskettaa. Tässä tapauksessa maanomistajien olisi pitänyt ehdottomasti olla mukana, koska heidän maillaan operoidaan", Anttila painottaa.

Lue lisää:

Päätoimittajan kolumni: Kuka omistaa sinun puusi?

Ylen hallintoneuvoston jäsenet: "Metsänomistajat olisi pitänyt ottaa mukaan Ylen kampanjaan" – asiaa käsitellään seuraavassa kokouksessa

Ylen metsäkampanjointi hämmentää – "Suomalaiset metsänomistajat jätetty keskustelujen ulkopuolelle"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n Viljanen ja Tiirola ovat eri leireissä keskustan puheenjohtajakisassa

Yhteistyötä ja etujärjestöpolitiikkaa

Yle: Italiassa demokraattinen puolue valmis muodostamaan hallituksen Viiden tähden liikkeen kanssa

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI