Metsä

Risupeto murskaa kannot ja nielee energiapuut niputtain: "Laitteella voi painella surutta päin puskaa"

Jatkuvatoiminen raivauslaite toimii moitteetta pahoissakin ryteiköissä. Runkojen keruu niputtain nostaa kustannustehokkuutta.
Sanne Katainen
Iittiläiset Jani Karvanen (vas.), Eero Lintukangas ja Matti Pylkäs yhdistivät viime vuonna voimansa ja kehittivät ensi kesänä myyntiin tulevan uudenlaisen raivauslaitteen.

Ojan pohja tärisee ja rungot viuhuvat silmissä, kun raivauslaite Risupeto ahmii runkoja sisäänsä.

Energiapuulle perso laite kerää nopeasti välivarastonsa täyteen, ja ensimmäinen energiapuunippu tippuu ojan varteen.

"Valmiiksi kootut kasat on helppo kerätä energiapuuksi myöhemmin. Raivauksen jälkeen rungot ovat yleensä hujan hajan, eikä niiden kerääminen ole kannattavaa, jolloin energiapuuta menee hukkaan", laitteen kehittäjä, Metsä ja Metallin Jani Karvanen, kuvailee raivauslaiteen toimintaa.

Puhelimen päästä tavoitettu Karvanen työskenteli lokakuun alussa reilun kolmen hehtaarin alalla, jolla taimikonhoito oli venähtänyt.

"Raivauslaite toimi moitteetta lähes ensiharvennusikäisessä ryteikössä. Se on kehitetty selviytymään pusikossa, joten se sopii mainiosti nuoren metsän hoidon rästikohteisiin, joita Suomessa riittää", Karvanen kertoo kokemuksesta.

Hänen mukaansa 20–30 -vuotiaat täysin hoitamattomat kohteet ovat Risupedolle herkkua.

"Laitteella voi painella surutta päin puskaa. Kuljettaja ei kärsi korkeasta runkoluvusta samoin kuin raivaaja, jonka on vaikea työskennellä ja nähdä tiheikössä."

Risupedon kehittänyt Jani Karvanen sekä projektissa mukana olevat Matti Pylkäs ja Eero Lintukangas kiittelevät paikallisia maanomistajia tuotekehityksen mahdollistamisesta.

"Iittiläiset metsänomistajat ovat olleet erittäin yhteistyökykyisiä. Heidän ansiostaan olemme voineet kokeilla raivauspäätä erilaisissa kohteissa ja kehittää sitä yhä paremmaksi", Lintukangas kiittelee.

Idea raivauslaitteesta syntyi, kun Karvanen halusi kehittää metsäurakointia kannattavammaksi. Hänen mielestään kestävä metsänhoito ja metsänhoitorästien purku eivät voi olla tukijärjestelmän varassa.

"Raivauslaitetta käytettäessä kohdetta ei tarvitse ennakkoraivata, jolloin säästetään yksi työvaihe. Näin urakoitsijakin pääsee helpommin tuotoille, sillä runkoläpimitaltaan nelisenttisen puuston ennakkoraivaus on valtava kuluerä."

Risupedon kustannustehokkuutta Karvanen perustelee sillä, että se sopii tyviläpimitaltaan aina 23-senttisten puiden katkaisuun ja keruuseen.

Toiseksi vahvuudeksi hän mainitsee laitteen käsittelynopeuden.

"Risupedolla voi korjata pienpuuta liukuhihnamaisesti. Kiekkoteristä ja siirtolaitteesta koostuva katkaisulaite leikkaa ja siirtää rungot jatkuvana prosessina laitteen välivarastoon. Kun runkoja saadaan kerättyä kerralla useampia, säästyy aikaa laitteen kääntelyltä."

Karvanen vertaa menetelmää mustikan poimintaan: keräätkö niitä yksitellen käsin vai poimurilla useamman kerralla?

Energiapuun korjuuseen ja raivaukseen suunniteltuja erilaisia kouria ja laitteita löytyy markkinoilta useita.

Energiapuukouraan verrattuna Karvanen näkee oman raivauslaitteensa etuna valikoivan harvennuksen.

"Risupedolla voidaan jättää esimerkiksi samasta kannosta kasvavista puista paras puu pystyyn kolhimatta ja parturoida vain sitä ympäröivät heikompilaatuiset puut, kun taas koura nappaisi kaikki puut kerralla", hän havainnollistaa.

Tiheikköjen lisäksi Karvanen kertoo noin metrin levyisen raivauslaitteen olevan mainio väline teiden ja peltojen ojanvarsien putsaukseen.

"Leveällä murskaimella ei välttämättä pääse ojan pohjalle, jolloin kannot jäävät pitkiksi."

Raivauslaitteen prototyyppiä on testattu kesän aikana sekä ojan varsilla että metsänhoitokohteissa. Laitteen patentti on tällä hetkellä hakuvaiheessa.

"Kysyntää riittää ja kalenteri alkaa olla täynnä", Karvanen iloitsee.

Risupedon kehittäjätiimin tavoitteena on saada ensimmäinen myyntikappale ulos ensi vuoden kesäkuussa.

"Myyntiversio tulee olemaan huomattavasti kevyempi nykyisestä. Ensimmäinen myyntiversio tehdään kaivinkoneelle ja jatkossa kehitetään myös harvesteriversio", Karvanen lupailee.

Lue lisää Risupedosta ja yrityksen muista innovaatioista, kuten Suohirviöstä, yrityksen kotisivuilta.

Lue myös Koneviestin artikkeli Risupedosta:

Koneviesti: Vesakkoahmatti – Risupeto-raivauslaite

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Nuoriin metsiin on jäänyt aivan liikaa töitä rästiin, ministeri Leppä muistutti metsänomistajille – "Toivon, että tartutte haasteeseen"

Nuoren metsän hoito rakentaa tulevaisuuden monimuotoisuutta – "Tämän päivän valinnat näkyvät ajassa, jossa ilmastomme on jo erilainen"

Kuitupuusta saisi paremman hinnan, mutta energiapuuta kertyy enemmän – lue kokeneen puunmyyjän vinkit harvennuspuuston kauppatavan valintaan

Konevalmistaja: Metsänomistajia pitäisi kannustaa nykyistä enemmän hankintahakkuisiin – ”Maaseudulla on paljon osaavaa työvoimaa"