Metsä

Metsästä hakataan kahden seurakunnan työntekijän palkat Paltamossa – "Kirkosta ei saa muodostua tietyn aatteen yhteisöä"

Paltamon kirkkoherra Esa Oikarinen sanoo, että Meidän metsämme -tapahtumasta noussut kohu olisi voitu välttää.
Raisa Kyllikki Karjalainen
Paltamon seurakunnalla on 3 600 hehtaarin metsäomaisuus.

Helsingin tuomiokirkon tiloissa lauantaina järjestettävä Meidän metsämme -tilaisuus ihmetyttää metsänomistajia. Tapahtuman kärki on hakkuiden rajoittamisessa, vaikka monien seurakuntien taloudessa metsätuloilla on iso merkitys.

Esimerkiksi Kainuussa sijaitsevassa Paltamossa metsän tuotoilla maksetaan kahden seurakunnan työntekijän palkka.

"Vanhana emäseurakuntana Paltamon seurakunnalle on periytynyt ihan huomattava 3 600 hehtaarin metsäomaisuus. Vuosittain seurakunnalle budjetoidaan noin 150 000–200 000 euron metsätulo, Paltamon seurakunnan kirkkoherra Esa Oikarinen kertoo.

Kirkkoherran mukaan Paltamon seurakunnan metsienhoidossa on otettu käyttöön uudet menetelmät, kuten metsän jatkuva kasvatus. Seurakunnan metsienhoito on Kainuun metsänhoitoyhdistyksen vastuulla.

Oikarisen mukaan metsien hakkuu on välttämätöntä Paltamossa työllistävän vaikutuksen vuoksi.

"Olen seurannut mielenkiinnolla keskustelua metsätalouden kannattavuudesta. Avohakkuulle vaihtoehtoisessa metsänhoidossa yhdistyisivät eettiset, taloudelliset ja luonnonsuojelulliset arvot."

Paltamon kirkkoherran mielestä Meidän metsämme -tapahtumasta aiheutunut kohu olisi voitu välttää, jos tilaisuudessa olisi osattu ottaa huomioon kaikki näkökulmat.

"Kirkon on voitava olla keskusteluyhteisö ja totuusyhteisö, jossa ei lähtökohtaisesti rajata mitään mielipiteitä ja näkemyksiä ulos. Kirkosta ei saa muodostua tietyn aatteen yhteisöä, vaan avoimuus on tärkeää", Oikarinen painottaa.

Hän ottaa esimerkiksi hyvin järjestetystä kirkon tapahtumasta Savonlinnan seurakuntakeskuksen keskustelutilaisuuden tasa-arvoisesta avioliitosta. Puheenvuoroja esitettiin puolesta ja vastaan maaliskuussa 2017. Kirkolle kipeän asian käsittely koettiin tärkeäksi.

Meidän metsämme -tapahtuman suojelijana toimii entinen arkkipiispa Kari Mäkinen. Helsingin tuomiokirkon kryptassa puhuvat lauantaina esimerkiksi Greenpeacen Sini Harkki, ympäristötutkija ja pappi Panu Pihkala ja vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

Tilaisuudessa kuullaan myös metsän surumusiikkia ja maaemon itkua.

Hakkuurajoituksia ajava Meidän metsämme -tapahtuma tuomiokirkossa ärsyttää metsänomistajia: "Kirkko on unohtanut viljelemisen"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Yle uutiset: Venäjän metsäpalot savuttavat Etelä-Karjalassa – ilmanlaatu on hyvä suurimmassa osassa maakuntaa

MTK ja Metsäteollisuus harmittelevat luonnonsuojelulain heikkoa valmistelua

Yle uutiset: Etelä-Savossa tulossa ennätyksellinen puukauppavuosi

Pihkaa valuttamalla voi saada 50 euroa pihkakilolta, suomalaisen pihkan kysyntä kuitenkin ylittää tarjonnan