Sopisiko lähikaupan kylkeen klapiautomaatti? Oikeaoppinen polttopuun käyttö vähentäisi hiukkaspäästöjä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Sopisiko lähikaupan kylkeen klapiautomaatti? Oikeaoppinen polttopuun käyttö vähentäisi hiukkaspäästöjä

Kuivaa asiaa -hankkeen tavoitteena on helpottaa polttopuun käyttöä ja pienentää hiukkaspäästöjä pientaloalueilla.
Markku Vuorikari
Turku, Helsinki ja Työtehoseura TTS haluavat helpottaa klapien käyttöä ja vähentää puunpolton hiukkaspäästöjä.

Miltä kuulostaa lähikaupan yhteydessä oleva klapiautomaatti? Sellaisen kehittäminen löytyy Helsingin, Turun ja TTS Työtehoseuran polttopuuhankkeen asialistalta.

Turun ja Helsingin tavoitteena on sekä helpottaa polttopuun käyttöä että pienentää puun polton hiukkaspäästöjä pientaloalueilla. Siihen kuuluu oikeaoppinen ja tehokas polttopuun käyttö.

"Kehitämme palveluita, jotka vastaavat nykyistä paremmin polttopuun käyttäjien tarpeita ja tehostavat puun käyttöä", kertoo hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta.

Kuuselan mukaan uudet palvelut yksinkertaistavat polttopuun matkaa tuottajilta asukkaille, helpottavat puuenergian käyttöä, tukevat nuohoojia ja vähentävät puunkäytön ympäristö- ja terveyshaittoja.

Tällainen palvelu voisi esimerkiksi olla polttopuuautomaatti kauppojen yhteydessä.

"Automaatti sopisi polttopuiden satunnaiskäyttäjille. Sieltä saisi näppärästi banaanilaatikollisen klapeja, joilla pystyisi lämmittämään saunan tai polttamaan takkaa parina iltana."

Kehitteillä on myös puulämmittäjien mobiilipalvelu, joka pyrkisi tasaamaan puulämmityksellä energian kulutushuippuja ja toisaalta vähentämään puunpolttoa silloin, kun hiukkaspäästöt jäävät asuinalueelle seisomaan.

"Mobiilipalvelun idea on yksinkertaisesti kertoa, milloin kannattaa lämmittää puulla ja milloin välttää sitä. Siihen voidaan liittää muitakin palveluita, kuten infopaketti oikeaoppisista puunpoltto- ja säilytystavoista. Kun puuta polttaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti, puunpoltosta aiheutuvat hiukkaspäästöt vähenevät", Kuusela jatkaa.

Palveluiden vastatessa käyttäjien tarpeita polttopuutoimittajien, nuohoojien ja tulisijayrittäjien liiketoiminnan edellytykset paranevat.

Puunpoltosta aiheutuvat hiukkaspitoisuudet voivat nousta korkeiksi tiiviisti rakennetuilla omakotitaloalueilla erityisesti talvisaikaan. Altistuminen pienhiukkasille omalla asuinalueella lisää esimerkiksi astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta.

Noin 40 prosenttia Suomen pienhiukkaspäästöistä on peräisin tulisijojen käytöstä eli lisälämmityksestä ja kiukaista Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan.

"Pääkaupunkiseudulla on todettu, että tiiviisti rakennetuilla omakotitaloalueilla jopa 60 prosenttia ilmassa olevista pienhiukkasista voi olla talvisin peräisin puunpoltosta", ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä Helsingin seudun ympäristöpalveluista sanoo.

Oikeaoppiseen puun käyttöön liittyy oleellisesti polttopuiden säilytys. Hankkeessa nostetaankin esiin usein unohdettu puiden lyhytaikainen säilytys sisällä.

Esimerkiksi sisustuslehtien kuvissa polttopuut ovat tavallisesti esillä avoimesti takan vieressä. Tällöin puista voi päästä sieni-itiöitä ilmaan, mikä puolestaan heikentää huoneilman laatua.

"Syttymisen helpottamiseksi puut kannattaa kuitenkin tuoda sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta niiden pinta ehtii lämmetä ja kuivua", ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto Turun kaupungilta kertoo.

Kuivaa asiaa -hankkeeseen kuuluvat työpajat ja tapahtumat, joita järjestetään paikallisten omakotiyhdistysten kanssa.

Hanke alkoi elokuussa ja jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto

Katso uusin video
Lue lisää

Polttopuukauppa alkaa vilkastua kun ilmat viilenevät – 40 litran klapisäkki maksaa kaupoissa 5–10 euroa

Klapien vienti Ruotsiin katkesi koronaan

Tämän projektin Helsingin yliopisto valitsi työntekijöidensä viime vuoden lentojen päästöjen hyvittämiseen

"Huonoa myydään vain kerran, mutta laadulla päästään samaan kahvipöytään toisenkin kerran"