Metsä

Viron puukauppa on kuumentunut, ja avohakkuita vastaan kerätään nimiä kuten Suomessa – "32 euroa kuutio, ja puhutaan leppäpuusta"

Oman selluteollisuuden vähäisyydestä huolimatta virolaiselle puulle on riittänyt kysyntää.
Kuitupuun hinnat ovat nousseet Virossa rajusti edellisvuodesta.

Viron metsänomistajiin kotimaisen selluteollisuuden vähäisyys ei ole vaikuttanut, sillä kuitupuusta on maksettu tänä vuonna ennätyksellisen korkeita hintoja Ruotsin ja Suomen kysynnän ansiosta.

Havukuitupuun kuorellinen hinta satamassa on ylittänyt jopa 60 euroa kuutiolta, kertoo metsätalousyhtiö Tornatorin Baltian aluepäällikkö Matti Kuusisto.

Nyt hintapiikki saattaa olla taas tasaantumassa. Korkeimmillaan kuitupuun hinnat kävivät Viron valtionmetsien hintatilaston mukaan heinä-elokuussa.

Kuitupuun kotimaisen käytön puutetta paikkaa osaltaan pellettiteollisuus, kertoo Virossa metsää omistava Matti Vattula.

"Polttopuun hankintahinta tienvarressa oli aiemmin 23 euroa kuutiolta, nyt 32 euroa, ja puhutaan leppäpuusta."

Vattulan mukaan Viron hallituksen päätös pysäyttää EstForin sellutehdashankkeen eteneminen johtui kansan vastustuksesta ja politiikasta.

"Päätös meni poliittiseksi äänten kalastelemiseksi, koska Virossa on keväällä vaalit tulossa. Kun kansa oli sellutehdasta vastaan, mikään puolue ei voinut sanoa olevansa sen puolella."

Vattula kertoo, että hakkuiden vastustus on noussut julkiseksi keskustelunaiheeksi samaan tapaan kuin Suomessa.

"Luonnonsuojelijat yrittävät samaa kuin Suomessa: Keräilevät nimiä listaan, että avohakkuista luovuttaisiin valtion metsissä. Yleisönosastokirjoituksia on kovasti avohakkuita vastaan."

Kuusiston mukaan Tornator ei ole ollut metsäkampanjoinnin kohteena.

Yhtiö on kasvattanut metsäomaisuuttaan tasaisesti vuodesta 2007.

"2014–15 oli isompi hyppäys. Nyt Tornatorilla on 65 000 hehtaaria metsämaata Virossa. Omistus suhteessa maan pinta-alaan on samaa luokkaa kuin Suomessa."

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI