EU saattaa lähteä metsittämään Afrikkaa Suomen aloitteesta – "Tarvitsemme miljardien investointeja" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

EU saattaa lähteä metsittämään Afrikkaa Suomen aloitteesta – "Tarvitsemme miljardien investointeja"

Hallituksen ajamalla kotimaan metsityshankkeella vauhditetaan metsäosaamisen vientiä maailmalle esimerkkiä näyttämällä.
Kaijaleena Runsten
Metsäkadon torjuminen on yksi tärkeimmistä konkreettisista toimista ilmastonmuutosta vastaan. Esimerkiksi Afrikan Kambodžassa metsäkato ja ilmastonmuutos heikentävät ruuantuotannon mahdollisuuksia.

Suomi on tehnyt Euroopan unionin komissiolle aloitteen ilmastonmuutoksen torjumisesta metsärahaston avulla.

Metsärahaston tavoitteena on antaa lisäpotkua kansainväliseen yhteistyöhön metsäkadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Se tulisi osaksi EU:n ja Afrikan välistä kymmenien miljardien eurojen arvoista investointiohjelmaa.

Aloitteen taustalla on lokakuussa julkaistu IPCC:n ilmastoraportti, joka korosti maailman metsäkadon torjumisen roolia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Aloitteen alullepannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on keskustellut metsärahastosta Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. Lisäksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on esitellyt aloitteen sekä maatalouskomissaari Phil Hoganille että EU:n maatalousneuvostolle.

"Metsitys vahvistaa globaalia hiilinielua. Metsät estävät maatalousmaan eroosiota ja ylläpitävät mikroilmastoa, mikä on tärkeää ruokaturvan kannalta", toteaa Leppä.

Pääosin peltomaan raivauksen ja polttopuiden keruun takia Afrikassa katoaa vuosittain jopa kaksi miljoonaa hehtaaria metsää.

Lepän mukaan metsät on otettava osaksi Euroopan ja Afrikan kumppanuutta.

"Tarvitsemme miljardien investointeja metsitykseen, metsätalouteen sekä metsien hoitoon ja suojeluun. Metsiin sijoittamalla voimme edistää useita kestävän kehityksen tavoitteita."

Suomen lisäksi muun muassa energiayhtiö St1:n pääomistaja ja miljonääri Mika Anttonen on esitellyt viime vuonna ajatuksiaan autiomaiden, kuten Saharan, metsittämisestä.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehty aloite julkistettiin keskiviikkoiltana Asikkalassa, jossa järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin yhteinen EU-Metsäakatemia

EU-päättäjille suunnattuun kolmipäiväiseen metsäakatemiaan osallistuu noin kolmekymmentä EU-vaikuttajaa ja asiantuntijaa.

Suomen tekemän Afrikan metsärahastoaloitteen rinnalla kulkee hallituksen kotimaassa ajama metsityshanke.

Meneillään olevassa hankkeessa kartoitetaan metsitykseen sopivia maa-aloja, kuten vajaatuottoisia peltoja ja joutomaata.

"Vaikka metsäkato ei ole ongelma Suomessa, me haluamme näyttää esimerkkiä muille maille omilla toimillamme", Leppä vetoaa.

Konkreettisen esimerkin näyttäminen vauhdittaa metsitys- ja metsäosaamisen vientiä maailmalle. Se avaa ovia etenkin Suomen ja Ruotsin kaltaisille metsäosaamisestaan tunnetuille maille.

Lue lisää EU-aloitteeseen liittyvistä kotimaan metsityssuunnitelmista:

Hallitus haluaa edistää vajaatuottoisten peltojen ja joutomaiden metsitystä – ministeri Leppä vaatii maanomistajille kannustimia

MTK:n Tiirola: Suomesta voi löytyä satojatuhansia hehtaareja metsitettäväksi – "kertakorvaus tuskin kiinnostaa maanomistajia"

Pekka Haavisto ja kokoomuksen kolmikko: Hallituksen metsityssuunnitelma kannatettava, mutta riittämätön hanke

Lue lisää

Finnfundilla on 100 miljoonan euron metsäsalkku – Latinalaisen Amerikan osuus jo neljänneksen

Metsien kyky luoda pilviä ja sateita auttaa metsittämistä

Metsät, ruoka ja kehitys

Filippiinien vastaus metsäkatoon: Jokainen valmistumisesta haaveileva opiskelija joutuu istutustalkoisiin