Metsäteollisuus: Uudet hiilinielulaskelmat vahvistavat investointi-ilmapiiriä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsäteollisuus: Uudet hiilinielulaskelmat vahvistavat investointi-ilmapiiriä

Kun metsäteollisuus suunnittelee uusia investointeja, sille on tärkeää, että raaka-ainetta on tarjolla riittävästi. Uudet hiilinielulaskelmat antavat mahdollisuuden kasvattaa hakkuumääriä.
Jukka Pasonen
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen esitteli nämä luvut eduskunnan talousvaliokunnalle 15. marraskuuta.

Suomen metsien hiilinielu on aiemmin arvioitua suurempi.

Tutkimusprofessori Antti Asikainen Luonnonvarakeskus Lukesta esitteli uusia laskelmia hiilinielun kehittymisestä eduskunnan talousvaliokunnalle viime viikolla. Lopulliset luvut julkaistaan joulukuussa. Yle uutisoi aiheesta ensimmäisenä.

"Se oli eilisen päivän paras uutinen", Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen kommentoi torstaina MT:lle.

"Ymmärrän huolen ilmastonmuutoksen torjunnasta. IPCC:n raportin jälkeen keskustelu lähti kuitenkin vähän liian nopeasti siihen suuntaan, että meidän pitäisi Suomessa rajoittaa metsien käyttöä hiilinielun vuoksi."

Jaatisen mukaan pitäisi nähdä kokonaisuus. Jos metsiä käytetään kestävästi, puun käyttöä on mahdollista lisätä ja metsäteollisuuden tuotteilla korvata fossiilisia.

Useat tekijät ratkaisevat, kannattaako metsäteollisuuden suunnitella uusia investointeja Suomeen. Kilpailukyky on yksi, ja toinen tärkeä on raaka-aineen saatavuus.

"Jos tieteellinen arvio osoittaa hiilinielun sellaiseksi, että esitetyt tavoitteet puun käytön lisäämiseksi ovat mahdollisia ja järkeviä toteuttaa, se vahvistaa investointi-ilmapiiriä."

Asikainen totesi talousvaliokunnalle, että hakkuiden nopeaan kasvattamiseen tähtääviä tukitoimia Suomessa ei tarvita vaan mahdolliset kannusteet pitäisi suunnata puuntuotannon lisäämiseen.

”Tämänhetkisessä markkinatilanteessa julkisen vallan ei kannata lisätä enää pökköä pesään puunkäytön lisäämiseen.”

Hän muistutti, että metsä kasvaa kuin korkoa korolle. Jos hakkuita lisätään nyt nopeasti, se kostautuu tulevien vuosien hakkuumahdollisuuksissa.

”Pääomaa kannattaisi kasvattaa enemmän alkuvaiheessa, jotta tulevaisuudessa meillä on enemmän hakkuumahdollisuuksia ja myös hiilensidonta on silloin suurempi.”

Asikaisen mukaan eduskunnan talousvaliokunnalle esiteltyjä uusia lukuja ei kannata tuijottaa liian tarkasti. Mallit ja niiden antamat tulokset käydään vielä huolellisesti läpi, ennen kuin Luke esittelee lopulliset tulokset joulukuussa.

"Viestinnällisesti ei ollut minulta viisasta näyttää lukuja valiokunnalle. Toisaalta vanhat luvutkaan eivät pidä yhtä todellisuuden kanssa", Asikainen totesi MT:lle.

Hänen mukaansa on varmaa, että metsien hiilinielu on aiemmin arvioitua suurempi.

"Raportoidut hiilinielut ovat olleet kolmanneksen suurempia kuin aiemmin arvioidut", Asikainen perustelee.

Nyt esitellyissä laskelmissa metsien hiilinielu näyttää kasvaneen näin paljon siksi, että Lukessa laskelmiin käytettäviä metsän kasvumalleja, Melaa ja Mottia, on tällä välin päivitetty vastaamaan uusimmista valtakunnan metsien inventoinneista saatuja tietoja, Asikainen arvioi.

Lue myös keskiviikkona julkaistu uutinen aiheesta.

Lue lisää

Joutomaita voitaisiin metsittää hiilinieluiksi 118 000 hehtaaria – uusi laki tukisi maanomistajia metsityksessä ja hoitotoimissa

EU kirittämään metsien tiukkaa suojelua: suojeltavaksi ehdotetaan vanhojen metsien lisäksi turvemaita – "monimuotoisuuden turvaaminen on pakollista"

MTK:n Marttila ehdottaa uutta biotaloustyöryhmää elvytystä varten – vastaveto ympäristöministeri Mikkosen yksipuoliselle työryhmälle

Ympäristöministeri Mikkonen asetti elvytystyöryhmän, josta puuttuvat peltojen ja metsien käytön edustajat – vastaa arvosteluun kokoonpanosta ympäripyöreästi