Metsä

Stora Enso pahoittelee maksujen viivästyksiä metsänomistajille ja koneyrittäjille – "Jos ongelmia vielä ilmenee, heti yhteys metsäasiantuntijaamme"

Tietojärjestelmän vaihtuminen aiheutti ongelmia Stora Enson puukauppa- ja yrittäjämaksuliikenteessä. Ongelmat on pääosin saatu korjattua.
Kari Salonen
Osa Stora Enson maksuista on viivästynyt, kun tietojen siirto yrittäjien hakkuukoneista Stora Enson metsäjärjestelmään pätki ajoittain.

Stora Enson tietojärjestelmän vaihtuminen heinäkuun alussa aiheutti ongelmia yhtiön puukauppa- ja yrittäjämaksuliikenteessä.

Häiriöt koskivat pääasiassa koneyrittäjille tilitettäviä maksuja, mutta myös monet metsänomistajat ovat joutuneet odottamaan poikkeuksellisen pitkään maksuja puukaupoista.

Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen pahoittelee viivästyksiä.

Ongelmat ajoittuivat hänen mukaansa elokuulle, mutta yksittäisiä tapauksia saattaa ilmetä edelleen.

"Jos metsänomistaja havaitsee ongelmia, kannattaa ottaa heti yhteys omaan metsäasiantuntijaan eli meidän puunostajaan. Näin saadaan korjaustoimenpiteet mahdollisimman nopeasti käyntiin."

Stora Enso on ottanut metsänomistajiin jo etukäteen yhteyttä ja kertonut viivästysten syystä, kun ongelmatapauksia on paljastunut.

Häiriöt uudessa tietojärjestelmässä huomattiin elokuussa. Kaikki maksut eivät olleet siirtyneet kuten olisi pitänyt.

"Oli sellaisiakin tilanteita, että järjestelmä näytti maksun lähteneen meiltä, mutta maksu ei kuitenkaan koskaan mennyt perille", Partanen kertoo.

Ongelmatapauksia oli hänen mukaansa pääasiassa yrittäjämaksuissa ja muutamassa kymmenessä metsämaksussa. Kuukausittain maksuja lähtee useita tuhansia.

"Yrittäjiä koskevia viivästyksiä oli elokuussa aika paljon ja se oli meille haaste, koska yrittäjät tarvitsevat rahansa hyvinkin nopeasti."

Maksujen viivästyksiä syntyi, kun yrittäjien hakkuukoneista tietojen siirto Stora Enson metsäjärjestelmään pätki ajoittain.

Maksuprosessi ei käynnistynyt, kun hakkuukoneelta tieto suoritetusta työstä ei kirjautunut tietojärjestelmään. Tieto olisi tarvittu myös puukaupan mittaustodistukseen.

Koneyrittäjien maksujen nopeuttamiseksi tehtiin Partasen mukaan poikkeusjärjestelyjä, jotta rahaliikenne saatiin toimimaan.

"Jokainen viivästystapaus käydään metsänomistajan kanssa läpi. Meidän tavoite on tietysti sopia asiat niin, että metsänomistajalla on hyvä mieli jälkeenpäin."

Stora Enson tietojärjestelmän vaihtuminen aiheutti kesällä myös liki kahden kuukauden katkoksen Metsäteollisuus ry:n puukaupan määrien ja hintatietojen julkistuksessa.

Partasen mukaan maksuliikenteeseen ja puukaupan määrä- sekä hintatietoihin liittyvissä ongelmissa syyt olivat erilaiset.

Puukauppatietojen siirrossa Stora Ensosta Metsäteollisuus ry:n järjestelmiin tiedettiin tulevan katkos. Se venyi kuitenkin suunniteltua pidemmäksi odotettua suurempien haasteiden vuoksi.

"Kuntakohtaisten hintatilastojen kohdentamisessa oikeille kunnille oli yllättävän paljon työtä. Myös tiedon siirrossa Metsäteollisuus ry:n suuntaan syntyi odotettua pidempi viive", Partanen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä, asunto vai metsäosakkeet – yksi kohde on tuottanut 2010-luvulla muita paremmin

Stora Enso selvitti puunkorjuun polttoaineenkulutusta eri puolilla Suomea – kuutio puuta korjataan yhä samalla polttoainemäärällä kuin vuonna 2003

Metsänomistaja voittaa aina

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI