Metsä

Ilmastokomissaari Ylelle: Hiilinieluja on kasvatettava ja niistä on palkittava

Hiilinieluja tulisi nostaa 200 miljoonalla tonnilla. Samalla biomassojen käyttöä tulisi kasvattaa merkittävästi, ilmastostrategia sanoo.
Mauro Bottaro / EU
Ilmastokomissaari Cañete.

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona pitkän aikavälin ilmastostrategiansa, jolla se tähtää hiilineutraaliin unioniin vuonna 2050. Tärkeässä roolissa päästövähennyksiin ovat hiilidioksidin nielut, jotka ovat komission mukaan "yhtä tärkeitä kuin päästövähennykset". Samalla biomassojen käyttöä tulee kasvattaa ja korvata niillä fossiilisia tuotteita.

"Meidän on kasvatettava nykyisiä hiilinieluja. Pitää miettiä myös, miten käytämme biomassaa ja miten voimme tukea metsittämistä eri puolilla EU:ta", sanoi ilmastokomissaari Miguel Aries Cañete Ylen haastattelussa.

Hän väläyttää Ylelle keinoja, miten hiilinielujen määrää voitaisiin nostaa ja biomassojen käyttöä lisätä.

Komission mukaan hiilinieluja pitäisi kasvattaa nykyisestä noin 300 miljoonasta hiilidioksiditonnista noin 500 miljoonaan tonniin. Komissaarin mukaan se onnistuu kestävällä metsänhoidolla ja käänteisellä päästökaupalla.

Käänteinen päästökauppa olisi tapa, jossa hiilinielun kasvattamisesta palkittaisiin.

"On hyvä idea hoitaa metsiä hyvin", hän lisää.

Suomelle hän ei halua antaa tarkempia neuvoja siitä, miten hoitaa metsiään. Cañeten mukaan Suomella on keskimääräistä parempi metsäpolitiikka.

"Ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on hyvin aktiivinen näissä asioissa. Hän on ollut erittäin hyvä asiakas tälle komissiolle."

Komission strategia on vasta suositus, joka ei pidä sisällään velvoitteita. Se pitää hyväksyä vielä jäsenmaiden neuvostossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n Tiirola EU:n hiilinielulaskelmista: "Ei biologian kanssa mitään tekemistä"

EU ei päätä jäsenmaiden hakkuumääristä – "Komissio ei sanele jäsenmaille, montako puuta metsässä tulee olla pystyssä"

Muistatko ne metsä-äänestykset, jotka jakoivat suomalaismeppien mielipiteet EU-parlamentissa? Näin he äänestivät

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI