Metsä

Sellutehtaan hukkalämpöä ja mineraalivirtoja käyttävä kasvihuone voitti Metsäteollisuuden innovaatiokilpailun

Aalto-yliopiston opiskelijat Mikko Niemeläinen ja Milla-Mari Vastavuo palkittiin Metsäteollisuus ry:n satavuotisjuhlassa tiistai-iltana.
Jukka Pasonen
Näin sellutehdas-kasvihuone toimisi.

Aalto-yliopiston opiskelijat Mikko Niemeläinen ja Milla-Mari Vastavuo voittivat Metsäteollisuuden Wood U Make It Happen -innovaatiokilpailun.

Heidän keksinnössään kasvihuoneviljelyssä hyödynnetään sellutehtaan hukkalämpöä ja mineraalivirtoja. Keksintö kantaa nimeä Relaps.

Kaksikon mielestä Suomessa on erittäin korkeatasoista kasvihuoneteknologian ja metsäteollisuuden osaamista, joiden yhteistyö luo ennennäkemättömiä mahdollisuuksia ruuantuotannolle.

"Haimme neuvoja eri alojen asiantuntijoilta ja yhdistimme niitä. Kiertotalousajattelu ei ole uutta metsäteollisuudessa, mutta sen yhdistäminen kasvihuoneviljelyyn näin kokonaisvaltaisesti on", Niemeläinen ja Vastavuo sanovat.

"Täytyy vain uskaltaa kokeilla ja leikitellä villeilläkin ideoilla ilman ennakkoluuloja."

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan Timo Jaatisen mukaan voittajatyöllä on hyvät kehitysmahdollisuudet ja skaalauspotentiaali.

"Relapsin kaltainen ekosysteemi lähestyy uudella tavalla ruoantuotantoa ja energiankulutusta. Se tarttuu rohkeasti globaalien megatrendien luomiin haasteisiin, kuten ympäristöongelmiin ja väestönkasvuun", Jaatinen kiittelee.

Lue koko finalistikolmikon esittely täältä (MT Plus).

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Puun käyttö kasvaa paperitehtaiden alhosta huolimatta – kartonkiset pitkospuut vievät kohti puutekstiilejä ja -muoveja

Kestävää metsien käyttöä puolustettava

Onnistuvatko tekstiilit täyttämään paperin jättämät saappaat? Tekstiilikuidun jatkojalostus ei tapahdu toistaiseksi Suomessa

Metsäkeskuksen innovaatiokisa: Miten ajaa sujuvasti poroaitojen porttien läpi – parhaasta ideasta 6 000 euron palkinto