Videolla nähdään, kuinka Aapeli-myrsky kaataa puun – Pirkanmaalla metsätuhojen laajuus selviää loppuviikolla - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Videolla nähdään, kuinka Aapeli-myrsky kaataa puun – Pirkanmaalla metsätuhojen laajuus selviää loppuviikolla

Pohjois-Pirkka: Laajat ja pitkäkestoiset sähkökatkot kertovat, että mittavia tuhoja on tullut.
Jari Hemminki
Myrskytuuli ja lumisade kaatoivat ja katkoivat puita Ruovedellä.

Metsätuhoja on taatusti tullut, puita on kaatunut ja katkennut, mutta tarkkaa kuvaa tuhojen laajuudesta ei vielä ole, kertoo johtaja Harri Katajamäki Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Pirkasta Ruovedeltä.

Katajamäen mukaan Pirkanmaan pohjoisosissa satoi 25 senttiä lunta ja tuiskupaikoissa on puolikin metriä. Likikään kaikkia teitä ei ole vielä saatu auki eikä tuhoista sen takia tiedetä.

Sähkökatkoja on kuitenkin runsaasti ja niiden korjaaminen näyttää kestävän, mistä voi päätellä, että puustotuhoja on syntynyt. "Ilmoituksia metsätuhoista ei vielä ole tullut. Nyt keskitytään sähköjen saamiseen ja metsätuhoja ehditään katsoa myöhemmin."

Katajamäen mukaan tilanne tarkentuu lähipäivinä ja perjantaihin mennessä tiedetään jo kokonaisuus.

Aapeli-myrsky aiheutti pohjoisella Pirkanmaalla paljon pahempaa jälkeä kuin taannoinen Tapani-myrsky. Silloin Näsijärven ympäristö säästyi pahimmilta. Tilannetta pahentaa se, että kovan tuulen lisäksi lunta satoi runsaasti.

Vuoden vaihteen leuto sää pudotti lumia muun muassa Virroilla, mutta ei Ruovedellä ja puiden lumikuorma alkaa olla suuri, Katajamäki sanoo.

Ensitietojen mukaan tuulikaatoja näkyy olevan sekä nuorissa että vanhemmissa metsissä.

Videon kuvaaja: Mika Matikainen

Katso uusin video
Lue lisää

Selvitys: Metsänhoidossa syytä varautua tuhoriskin kasvuun – kuusi ongelmissa ilmaston lämmetessä

Aila runteli pahiten Pohjanmaan metsiä – videolla myrsky tuivertaa Raippaluodon sillalla: "Köykäisempi tyyppi olisi lentänyt"

Ailaa ei olisi tähän kaivattu

Hirven ympärillä pyörivät isot rahat vuodesta toiseen – yksin lihojen arvo mitataan kymmenissä miljoonissa euroissa, niin myös metsätuhot