Metsä

Metsäkylpy suojaisi allergioilta – tutkijat selvittävät, miten metsän hyvät ominaisuudet saataisiin sisätiloihin

Yhä harvempi kaupunkilainen kulkee luonnossa, upottaa sormensa multaan tai on tekemisissä maatalousympäristön kanssa. Seurauksena on, että elimistöömme ei synny luontaista vastustuskykyä esimerkiksi astmalle ja allergialle.
Risto Jussila
Metsä hoitaa mieltä ja kehoa.

Voidaanko metsän ja luonnon hyvät ominaisuudet tuoda sisätiloihin kuluttajatuotteina, jotka suojaisivat meitä immuunivälitteisiltä taudeilta, kuten allergioilta, astmalta, 1-tyypin diabetekselta ja reumalta?

Parhaillaan tätä selvittävät Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkijat yhteistyökumppaneineen, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

"Tuotteisiin on lisätty elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa säätelevä ja immuunivälitteisiltä taudeilta suojaava ainesosa, eräänlainen sisätiloihin tuotu metsäkylpy", kertoo tutkija Aki Sinkkonen Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Metsäkylvylle olisi tarvetta, sillä väestö kerääntyy kaupunkeihin ja kosketus luontoon vähenee. Samalla immuunivälitteiset sairaudet ovat lisääntyneet.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteinen ADELE-ekosysteemihanke (ADELE – Autoimmune Defense and Living environment) tähtää siihen, että päivittäisen luontoaltistuksen voisi saada myös kuluttajatuotteista.

Toistaiseksi metsäkylpyjä tai muita kuluttajatuotteita ei ole tarjolla, joten tekniikka on mahdollista suojata patentein, tiedotteessa kerrotaan. Näin suomalaisille kuluttajatuotteille voisi avautua mahdollisuus päästä kansainvälisille markkinoille. Alkuvaiheessa mukana on seitsemän suomalaisyritystä.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Esteettömyys kaikkien etu

Diabetespäivä opastaa riskin tunnistamiseen

Ruoka olkoon lääkkeemme ja lääke ruokamme

Edunvalvoja pettyi päätökseen: Puolustusvoimat sulkee diabeetikoilta oven varusmiespalvelukseen