Metsä

Metsäkylpy suojaisi allergioilta – tutkijat selvittävät, miten metsän hyvät ominaisuudet saataisiin sisätiloihin

Yhä harvempi kaupunkilainen kulkee luonnossa, upottaa sormensa multaan tai on tekemisissä maatalousympäristön kanssa. Seurauksena on, että elimistöömme ei synny luontaista vastustuskykyä esimerkiksi astmalle ja allergialle.
Risto Jussila
Metsä hoitaa mieltä ja kehoa.

Voidaanko metsän ja luonnon hyvät ominaisuudet tuoda sisätiloihin kuluttajatuotteina, jotka suojaisivat meitä immuunivälitteisiltä taudeilta, kuten allergioilta, astmalta, 1-tyypin diabetekselta ja reumalta?

Parhaillaan tätä selvittävät Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkijat yhteistyökumppaneineen, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

"Tuotteisiin on lisätty elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa säätelevä ja immuunivälitteisiltä taudeilta suojaava ainesosa, eräänlainen sisätiloihin tuotu metsäkylpy", kertoo tutkija Aki Sinkkonen Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Metsäkylvylle olisi tarvetta, sillä väestö kerääntyy kaupunkeihin ja kosketus luontoon vähenee. Samalla immuunivälitteiset sairaudet ovat lisääntyneet.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteinen ADELE-ekosysteemihanke (ADELE – Autoimmune Defense and Living environment) tähtää siihen, että päivittäisen luontoaltistuksen voisi saada myös kuluttajatuotteista.

Toistaiseksi metsäkylpyjä tai muita kuluttajatuotteita ei ole tarjolla, joten tekniikka on mahdollista suojata patentein, tiedotteessa kerrotaan. Näin suomalaisille kuluttajatuotteille voisi avautua mahdollisuus päästä kansainvälisille markkinoille. Alkuvaiheessa mukana on seitsemän suomalaisyritystä.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Lepän siitepölyennätys rikottiin jo, koivuissa on runsaasti norkkoja – allergikkojen kevään hankaluutta lisää myös katupöly

Yle uutiset: Katupöly piinaa nyt allergikkoja – ilmanlaatu Porissa hetkittäin erittäin huono

Koira kantaa sisälle maata ja varistaa karvoja – THL selvittää, suojaavatko koiraan liittyvät bakteerit lapsia hengitystieinfektioilta

Miksi niin harva saa oireita havupuiden siitepölystä?