Metsä

Viime talven lumituhoja korjataan edelleen – vahingoittuneissa puissa pesineiden tuhohyönteisten määrä uhkaa moninkertaistua

Kesän yli Kainuun ja Pohjois-Karjalan metsiin jäi noin puolet tuhopuista, metsäkeskus kertoo.
Pekka Fali
Viime talven lumituhoista koitui menetyksiä metsänomistajille todennäköisesti 20–30 miljoonaa euroa, metsäkeskus arvioi. Kuva on Ristijärveltä Kainuusta viime helmikuulta.

Viime talvena syntyneitä lumituhoja korjataan edelleen Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Kesän yli metsiin jäi noin puolet tuhoutuneista puista. Tämän talven aikana päästään todennäköisesti korjaamaan puuta viimeisiltäkin tuhokohteilta.

Viime talvena lumituhoja esiintyi lähinnä yli 200 metriä merenpinnasta sijainneissa Kainuun ja Pohjois-Karjalan männiköissä, metsäkeskus kertoo.

Vahingoittuneissa puissa kesän yli pesineet ytimennävertäjähyönteiset ovat tuottaneet metsiin runsaasti uusia jälkeläisiä. Tuhoalueiden ytimennävertäjäpopulaatio on moninkertaistunut viime keväästä, tiedotteessa todetaan.

Uudet yksilöt ovat nousseet heinäkuulta alkaen mäntyjen latvoihin. Maahan pudonneet oksankärjet ja puun latvusten harsuuntuminen ovat merkkejä hyönteisten aiheuttamista vaurioista. Mäntyjen syönti on voinut jatkua lokakuulle saakka.

Kesän aikana kasvanut ytimennävertäjäpopulaatio talvehtii maassa. Ensi keväänä ytimennävertäjiä on todennäköisesti paljon enemmän kuin viime keväänä.

Myös kirjanpainajien määrä uhkaa moninkertaistua. Kirjanpainaja on kuusikoissa elävä ytimennävertäjän kaltainen kaarnakuoriainen.

Tuhohyönteisten pesiytyminen tuoreisiin puutavarapinoihin ja mahdollisesti vielä korjaamatta oleviin lumituhopuihin on todennäköisesti runsasta touko–kesäkuussa.

Tulevana keväänä on metsäkeskuksen mukaan erittäin tärkeää huolehtia vahingoittuneet lumituhopuut sekä tuore kuusi- ja mäntypuutavara pois metsistä ja tienvarsilta hyvissä ajoin ennen keskikesää.

Ytimennävertäjä aiheuttaa männiköissä kasvutappioita, mutta ei tapa puita. Kirjanpainaja tuhoaa kuusia.

Metsänomistaja voi halutessaan jättää metsään 20–30 tuhopuuta hehtaaria kohden lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Tämä ei merkittävästi lisää muun metsän hyönteistuhoriskiä. Kaikki kuivuneet puut voi myös jättää metsään.

Lumituhohakkuita ilmoitettiin metsäkeskukseen vuoden 2018 aikana kaikkiaan 52 782 hehtaaria.

Hakkuista kertynee metsäkeskuksen arvion mukaan puuta lähes viisi miljoonaa kuutiometriä.

Hakatun puumäärän myyntiarvo ilman tuhoa olisi noin 170 miljoonaa euroa. Tuhoutunutta puustoa on vain osalla suunniteltuja hakkuualueita. Tuhosta aiheutuneet menetykset metsänomistajille ovat todennäköisesti 20–30 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirjanpainajien epidemiaraja ylittyi nyt Orimattilassa ja Elimäellä Kouvolassa

Saksan metsänomistajat kamppailevat kirjanpainajatuhojen kanssa: Sahamarkkinoilla ylitarjontaa, puun hinta pudonnut rajusti

Land: Kirjanpainajat temmeltävät kuningas Kaarle Kustaan metsissä – "Mielestämme on erittäin vakavaa, että emme saa poistaa puita suojelualueilta"

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI