Nuoret kartuttavat työkokemusta 4H:n kerhonohjaajina – ruokaan, kestävyyteen ja luontoon liittyvät kerhot suosittuja - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Nuoret kartuttavat työkokemusta 4H:n kerhonohjaajina – ruokaan, kestävyyteen ja luontoon liittyvät kerhot suosittuja

Työkokemuksen ohella nuoret voivat kerätä kerhonohjaajien koulutuksesta ja kerhon ohjaamisesta yhteensä viisi opintopistettä.
Suomen 4H-liitto / Photokrafix
4H järjestää vuosittain koululaisille metsäpäiviä. Rovaniemen Ylikylän alakoulun Leevi Komulainen sai viime syksynä opastusta metsäkoneen kuljettajaksi opiskelevalta Riitta Molkoselältä.

Lapsuuden 4H-kerhoharrastus jatkuu monella nuorella yläkouluiässä ja sen jälkeenkin kerhonohjaajana.

"Nuori saa kerhonohjaajana arvokasta kokemusta ja työelämävalmiuksia. Työelämäkasvatus ja yrittäjyys ovat 4H:n kasvatustyön tärkeimpiä teemoja", kertoo Suomen 4H-liiton kerhotoiminnasta vastaava kehityspäällikkö Virpi Skippari.

Työkokemuksen ohella nuoret voivat kerätä kerhonohjaajien koulutuksesta ja kerhon ohjaamisesta yhteensä viisi opintopistettä.

"4H maksaa ohjaajille myös pientä kerhokorvausta. Jos nuori käy jatkokoulutuksia, saa hän myös enemmän palkkiota. Suurin motivaattori on silti onnistumisen tunne ryhmän ohjaamisessa", Skippari toteaa.

4H tarjoaa kerhonohjaajille valmiita pedagogisia runkoja erilaisiin teemakerhoihin. Oma ideointi ja luovuus ovat kuitenkin tervetulleita.

Kestävyyteen ja luontoon liittyvät kerhot kiinnostavat eritoten maalla, mutta ne ovat lisänneet suosiotaan myös kaupungeissa.

"Kaksi kolmasosaa yhdistyksistä järjestää tällä hetkellä metsä- ja luontoaiheista kerhotoimintaa. Lisäksi eräkerhoja on käynnissä ainakin 15", Skippari arvioi.

Metsäsalapoliisikerhossa lapset pääsevät havainnoimaan, tutkimaan ja tarkkailemaan luontoa.

"Samalla kerhonohjaaja oppii laajasti esimerkiksi kasvien ja eläinten lajintuntemusta. Metsäalasta kiinnostunut voi myös testata kerhonohjaajana olisiko ala mahdollisesti se oma juttu", Skippari kertoo.

Eräkerhossa opetellaan muun muassa kalan perkausta, perhojen tekemistä ja riistanhoitoa.

"Viime vuonna Limingalla neljä eräkerhoon osallistunutta poikaa jatkoi ensimmäisen kerhovuotensa jälkeen ohjaajina."

Nuorten ohjaajien lisäksi kerhoissa on mukana paljon aikuisia vapaaehtoisina, kuten metsästäjiä ja metsänhoitoyhdistysten työntekijöitä.

Ylivoimaisesti suosituimpia ovat kuitenkin ruokaan liittyvät kerhot, kuten Safkasankarit.

Tämän vuoden Safkasankarit-kerhon teemana on kestävä kokkaaminen.

"Ruokakasvatus on laaja asia ja liittyy myös metsä- ja luontokasvatukseen. Kerhoissa käydään läpi esimerkiksi villiyrttien keruuta ja hyödyntämistä sekä kotimaisia luonnon antimia."

4H:n kerhotoimintaa toteuttaa 225 paikallista 4H-yhdistystä. Yhdistykset järjestävät vuosittain noin 2 700 erilaista kerhoa, joita koordinoi 3 600 ohjaajaa.

Lue lisää

Anniina ja Vesa Sironen elävät keskellä unelmaansa – työtapoja järkeistämällä säästyy työtunteja

Lapsi tarvitsee vanhemmilta eväitä kulutuskriittisyyteen – "Syyllistämisen sijaan kannatta kannustaa positiivisiin tekoihin."

Yrittäjät ja Ilmajoen koulukampus ainutlaatuiseen yhteistyöhön: Vacca oy vuokrasi opetusnavetan

Hurja tuotekehitys maidontuotannossa jatkuu: FinnLacton nyt myynnissä olevista tuotteista 60 prosenttia ei ollut myynnissä vielä vuosikymmen sitten