Metsä

Metsäkeskuksen innovaatiokisa: Miten ajaa sujuvasti poroaitojen porttien läpi – parhaasta ideasta 6 000 euron palkinto

Peltoja ja puuterminaaleja on jouduttu aitaamaan poronhoitoalueella, jotta porot pysyisivät poissa. Porttien aukaisu ja sulkeminen hidastavat kuitenkin töitä.
Kai Tirkkonen
Peltoja on jouduttu aitaamaan esimerkiksi Kuusamossa. Portin aukaisu ja sulkeminen lisäävät töihin kuluvaa aikaa ja vaivaa, kun siitä kuljetaan kiireisinä aikoina traktorilla kymmeniä kertoja päivässä.

Kun esimerkiksi kuljetetaan 2 000 kuutiometriä puutavaraa varastolta, syntyy noin 40 kuormaa. Se tarkoittaa, että portti avataan ja suljetaan 80 kertaa. Vastaava riesa on maanviljelijöillä esimerkiksi rehuntekoaikaan.

"Valitettavan usein toimitaan niin, että portti jätetään auki kuorman haun ajaksi. Tällöin porot pääsevät ei-toivotulle alueelle. Paliskunnat tekevät vuosittain useita ilmoituksia avoimeksi jätetyistä porteista. Asiasta tulee jälkiselvittelyjä ja kukaan ei ole tilanteeseen tyytyväinen", projektipäällikkö Juha Järvenpää Suomen metsäkeskuksesta toteaa.

Metsäkeskus vetää hanketta, jossa poroporttiongelmaan haetaan ratkaisua innovaatiokilpailulla.

Tarkoitus on innostaa yksityisiä ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä kehittämään ratkaisuja, jotka estävät tehokkaasti poron pääsyn aidattujen alueiden porttiaukoista. Liikennöinnin pitäisi kuitenkin olla mahdollisimman sujuvaa.

"Haettava ratkaisu voi olla joko poroja karkottava tai porojen kulkemista estävä ratkaisu. Ratkaisujen tulee olla toimivia pohjoisen muuttuvissa oloissa kesä- ja talviaikaan sekä hankintahinnaltaan edullisia laajan käytön mahdollistamiseksi. Lisäksi ratkaisujen tulee olla nopeasti kaupallistettavissa ja otettavissa käyttöön", Järvenpää ohjeistaa.

Kolmen parhaaksi arvioidun idean pohjalta idean esittäjät rakentavat prototyypit, joita testataan kenttäoloissa eri vuodenaikoina. Kolme parasta ideaa palkitaan 6 000, 2 500 ja 1 500 euron palkinnolla.

Portti-hankkeeseen liittyen järjestetään tiedotustilaisuuksia, joissa hanketoimijat kertovat hankkeen taustoista. Tilaisuuksissa annetaan tuotekehityskilpailun ohjeet ja julkistetaan kilpailun säännöt. Tilaisuudet järjestetään helmikuun aikana klo 12.00 alkaen seuraavilla paikkakunnilla:

13.2. Hotelli Sodankylä, Unarintie 15, 99600 Sodankylä

18.2. Suomen metsäkeskus, Kemijärvi, Hallituskatu 10, 2. krs, 98101 Kemijärvi

21.2. Ammattiopisto Lappia, Louen toimipiste, Kätkävaarantie 69, Tervola

22.2. Suomussalmen kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone. Kauppakatu 20, 89600 Suomussalmi

25.2. Kuloharjun kylätalo, Kuoliontie 1, 97960 Kuloharju

26.2. Pudasjärven kaupungintalo KOTKA-kokoushuone, Varsitie 7, 93101 Pudasjärvi

27.2. Kittilä, Kunnantalo Valtatie 15, 99100 Kittilä

Kahvitarjoilujen vuoksi tilaisuuksiin pyydetään ilmoittautumaan viikkoa ennen tilaisuutta sähköpostitse raili.yli-huikku@metsakeskus.fi tai numeroon 040 020 3381.

Hankkeen toteuttaa Suomen metsäkeskus yhteistyössä Metsähallitus Metsätalous Oy:n, MTK:n ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa.

Hankkeen rahoittaa pääosin Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus maatilatalouden kehittämisrahastosta.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Karkotin pitää porot poissa luvattomista paikoista

Kuusamon Porovahti-puhelin soi päivittäin: "Soittajien mieliala vaihdellut ilahtuneesta ärtyneeseen"

Porot pihassa tai pellolla, eikä poroisäntää saa kiinni? Kuusamossa porohäiriöistä voi kesän ajan ilmoittaa myös Porovahti-puhelimeen

Poroihin liittyvät riidat ratkotaan tulevaisuudessa tuomioistuimissa ja poronhoitoalueelle perustetaan puolueeton vahinkolautakunta