Metsä

Paperiliiton Vanhala ihmettelee hakkuiden rajoittajien sinisilmäisyyttä – puu hakataan varmasti jossakin päin maapalloa

"Metsäteollisuudella on loistava tulevaisuus."
Sanne Katainen
Paperiliiton toimiston seinälle ilmestyi viime vuonna metsä, josta Petri Vanhala on ylpeä. Hänen mielestään metsäalalla on edessään loistava tulevaisuus.

Paperiliiton puheenjohtajalla Petri Vanhalalla on selkeä kanta hakkuisiin. ”Teollisia investointeja Suomeen ei pidä estää hakkuita rajoittamalla.”

Hänen mielestään hakkuurajoitusten kannalla olevat ovat sinisilmäisiä: ”Jos Suomessa ei hakata, se tehdään jossain muualla – ja ympäristölle huonommin seurauksin.”

”Helposti näyttää unohtuvan, että metsäteollisuus on globaali toimiala. Kun kysyntää tuotteille on, puuta hakataan varmasti jossain päin maa­palloa.”

Vanhalan mukaan meillä metsiä hoidetaan loistavasti ja puuta kasvaa runsaasti käyttöä enemmän, joten investoinnit ja hakkuut kannattaa suunnata kestävästi Suomeen. Hänen mielestään talousmetsä on samalla erinomaista virkistysmetsää päin­vastoin kuin hoitamaton ryteikkö.

Ilmastokeskustelussa ympäristöväki ja osa poliitikoista ja tutkijoista vaatii, ettei hakkuita pitäisi lisätä nykyisestä, koska hiilinielu pienentyisi lyhyellä aikavälillä. Luonnonvara­keskus (Luke) on julkaisemassa uusia kestävyyslukuja kevään aikana. Myös Luken lukuja on kyseenalaistettu, mutta Vanhala ei näe mitään syytä olla luottamatta niihin.

Paperiliitto ja ammattiyhdistysliike ovat aina olleet lähellä vasemmistopuolueita. Ainakin vasemmistoliitto vastustaa lisähakkuita ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi syksyllä olevansa hakkuurajoitusten kannalla. Myöhemmin kanta on lieventynyt, ja puolue odottaa ennen kannanottoa uusia Luken arvioita.

Muutoksen on arveltu johtuvan siitä, että Paperiliitto muistutti puoluetta myös työn ja toimeentulon tärkeydestä.

”Arvelen, ettei Antti Rinne tässä asettaudu mihinkään äärilaitaan, vaan puhuu myös työn puolesta.”

Vanhala muistuttaa, että yleensä puhutaan vain uusista investoinneista, mutta vanhoja koneita myös poistuu tuotannosta, mikä taas vähentää puun tarvetta.

Metsäteollisuus on Vanhalan mukaan loistava tulevaisuuden ala, kun esimerkiksi puukuidulla pystytään korvaamaan muovia.

”Tässä on vain taivas rajana, kun ei itse sössitä.”

Liitot sekä teollisuus ovat kiertäneet yhdessä kentällä puhumassa kansanedustajien ja muiden vaikuttajien kanssa, jotta teollisuuden merkitys ymmärrettäisiin.

Vanhala ihmettelee myös sitä, että hakkuukeskustelua käydään surutta ohi metsänomistajien.

”Omistaja kuitenkin päättää metsänsä hakkuusta.”

Paperiliitto on tehnyt metsäasioissa yhteistyötä MTK:n kanssa.

”Kävimme MTK:n Juha Marttilan ja Metsäteollisuuden Timo Jaatisen kanssa Etelä-Amerikassa. Siellä näki, että suomalainen yhteistyö on todella erityinen asia. Siellä työväki, maanomistajat ja pääoma sekä teollisuus ovat täysin napit vastakkain syyttelemässä toisiaan.”

Paperiliitolle ja teollisuudelle on vaalien jälkeenkin tärkeää toimia vakaassa toimintaympäristössä. Veroja tai maksuja ei pidä sahata edestakaisin hallitusten mukaan.

Yritystukien vähentäminen on tulossa yhdeksi hallitus­ohjelman aiheeksi.

Vanhala erottaisi tässäkin, mikä on tukea ja mikä on veroa tai veronpalautusta. Myös globaali kilpailutilanne pitää muistaa, ennen kuin tukia aletaan poistaa.

Useat puolueet, erityisesti vasemmisto ja vihreät, ovat arvostelleet muun muassa energiaveron palautusta, jota energiavaltainen teollisuus saa myös käyttämästään fossiilienergiasta.

Palautusta maksetaan sen vuoksi, ettei teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky kärsi EU:ssa käyttöön otetun päästökaupan ja energiaveron vuoksi.

Neuvottelut paperiteollisuuden työ­ehtosopimuksista käydään ensi syksynä, nykyinen sopimus on voimassa marraskuun loppuun saakka.

Metsäyhtiöt ovat tehneet kovempia tuloksia kuin koskaan, mutta Vanhalan mukaan vielä ei sovittu eikä puhuttu työmarkkinatavoitteista mitään.

”Ensin ovat vaalit ja vuoden mittaan seurataan talouden kehittymistä sekä muita aloja.”

Ennen paperin neuvotteluja ovat muun muassa Teollisuusliiton eli ”entisen metallin” neuvottelut.

Metalli on toiminut usein pään­avaajana. Nyt AKT:n ahtaajat ja satama­operaattorit ovat ehtineet tehdä sopimuksensa ensin.

”Se tarkoittaa, että satamat ovat auki, mikä on metsäalan viennille merkittävä asia.”

Vanhalan mukaan Paperiliitto haluaa päästä omin voimin sopimukseen saakka.

”Sovittelijan huoneeseen meillä ei ole mitään halua.”

Vanhalalla on vastapuolella uusi kasvo, kun aiemmin Kemianteollisuudessa ollut Jyrki Hollmén nimitettiin syksyllä Metsäteollisuuden työmarkkina­neuvottelijaksi.

Vanhala pitää häntä osaavana kovan luokan ammattilaisena ja toivottaa hänet tervetulleeksi ”mestaruussarjasta NHL-tasolle”.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SAK-laisen Paperiliiton Petri Vanhala MT Metsäillassa: "Äkkinäisiä liikkeitä metsäpolitiikassa pitäisi välttää"

MT Metsäilta pui politiikan vaikutusvaltaa hakkuisiin ja teollisuuteen: "Poliitikoilla ei ole täyttä ymmärrystä, mistä puhuvat" – Katso video!

Esikuva vai liian vanha?