Metsä

Koneviesti: Drone mittaa metsää jopa 70 hehtaaria tunnissa

Nykyään metsäsuunnitelman tiedot voidaan kerätä maastokäynnin sijaan ilmasta käsin dronea eli kuvauskopteria hyödyntäen. Metsä Group tarjoaa asiakkailleen dronekuvaukseen perustuvaa palvelua.
Tommi Hakala
Kuvauksia tehdään tällä hetkellä GeoDrone X4L -mallilla, joka on valmistajansa VideoDrone Finland Oy:n pienempi malli. Hiilikuiturunkoisen dronen maksimi lentopaino on 6,4 kiloa ja lentoaika mittauksissa on ollut tunnin luokkaa. Drone on varustettavissa erityyppisillä kameroilla ja antureilla.

Metsä Forest hyödyntää uusinta teknologiaa metsänomistajille tarjottavien palvelujen tuottamisessa. Metsä Groupin tekemistä puukaupoista jo yli 40 prosenttia tehdään sähköisesti.

Metsänomistajille tarjottaviin palveluihin on nyt lisätty myös metsätaloussuunnitelman teko ilmakuvauksen perusteella.

Metsäsuunnitelman tekeminen alkaa metsänomistajan Metsä Groupille tekemästä suunnitelman tilauksesta.

Metsä Group ilmoittaa kohteiden sijainnit ilmakuvien käsittelystä vastaavalle MosaicMill Oy:lle, joka tilaa kuvausprojektin kuvauksiin erikoistuneelta yritykseltä.

MosaicMill toimittaa saamistaan materiaaleista käsitellyt tiedot metsäsuunnitelman tekevälle Simosol Oy:lle. Simosol siirtää osan materiaalista valmiina metsäsuunnitelmana Metsäverkko-palveluun, ja osa tiedosta kiertää Tieto Oy:n kautta, joka työstää tiedoista metsänomistajalle virtuaalisen metsäsuunnitelman.

Lopputuloksena metsänomistaja saa sekä metsäsuunnitelman että virtuaalisen esityksen omasta metsästään.

Kopterikuvaus vaatii kuitenkin runsaasti huolellisia ennakkovalmisteluja. Muutaman hehtaarin alueelle ei kalustoa ole järkevää tuoda, mutta kun alue on riittävän suuri, on tehokkuus eri tasolla kuin maastossa tehdyillä mittauksilla.

Dronen avulla metsäsuunnittelun maastomittausosuus on tehokasta, sillä yhden työpäivän aikana saadaan parhaimmillaan hoidettua 300 hehtaaria ja yhden tunnin lennätyksellä 70 hehtaaria.

Ilmakuvausperusteinen kuvaus mahdollistaa sen, että puuston kasvuvaiheet voidaan määrittää hyvin pieneltä alalta, ja tieto poistettavista puista saadaan hakkuukoneen kuljettajalle erittäin tarkasti.Tällöin esimerkiksi suuremman väljennysharvennuksen sisällä oleva ensiharvennus tai pieni uudistusala voidaan hakata samalla kertaa. Aiemmin koealoihin perustavassa suunnittelussa tämä on ollut hankalaa ja vaatinut maastosuunnittelijalta paljon työtä. Nyt hakkuun suunnitteluun on käytettävissä dronella mitattua täsmätietoa. Tämä avaa mahdollisuuksia hyödyntää uudistuneen metsälain sallimia kasvatusmenetelmiä. Kuvaus myös määrittää kuolleiden eli lahopuiden määrän kaaviolla.

Metsä Group on ollut ennakkoluuloton uuden tekniikan käyttöönotossa, ja siihen liittyvän virtuaalipuolen kehityksessä.

Dronemetsäsuunnittelumenetelmän kehitys on tapahtunut MosaicMill Oy:n ja Simosol Oy:n kanssa yhteistyönä. Projektin pilottivaiheessa on kuvattu jo tuhansia hehtaareja yksityisten metsäomistajien metsiä. Nyt ollaan tuotannon pilottivaiheessa ja koko Suomen tuotantoon siirtymisestä päätetään lähiaikoina.

Lue Koneviestin nettisivuilta lisää dronekuvauksen hyödyistä ja kehitysnäkymistä metsätaloussuunnitelmien teossa!

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Video: Posiolla eksynyt vaeltaja sytytti nuotion, jotta poliisin drone löytäisi hänet – laitteiden avulla on löydetty jo kymmeniä eksyneitä

Droneihin tulee tieto lennättäjästä – rekisteriä kerätään parhaillaan, mutta siinä on mukana vasta joka viides lennättäjä

Luonnon monimuotoisuuden seurantaan kehitellään uusia keinoja – kaukokartoitus paljastaa muutokset kasvien kunnossa

Droneen kiinnitetty lämpökamera löytää kauriinvasat ennen nurmen niittoa