Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

MT-gallup: Vihreissä hakkuiden kannattajia ja vastustajia lähes yhtä paljon

Ville Niinistön ja Juha Sipilän välille syttyi sunnuntaina kiihkeä sanasota hakkuukannoista.
Markku Vuorikari
Hakkuut tuottavat sytykkeitä poliittiseen keskusteluun.

Vihreiden ja keskustan välille syttyi viikonvaihteessa kiihkeä sanasota suhtautumisesta hakkuumääriin.

Twitter leimahti, kun keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa, että "punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan ja sitä kautta suomalaiset työpaikat."

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö syytti pääministeriä valehtelusta, sillä hänen mukaansa puolueilla on eri näkemyksiä eikä hakkuukieltoa ole esitetty.

Sipilä vastasi Ylen pääministerin haastattelutunnilla viittaamalla kyselyyn, jossa 95 prosenttia vihreiden kansanedustajista haluaisi vähentää heti puun käyttöä.

MT kysyi joulukuussa suomalaisten mielipiteitä hakkuisiin. Kyselyssä vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat erottuivat selkeimmin ryhminä, jotka halusivat vähentää hakkuita. Molempien puolueiden kannattajista 44 prosenttia vastasi, että hakkuita tulisi vähentää.

Vihreiden kannattajista vain yksi prosentti oli valmis lisäämään hakkuita. Kuitenkin peräti 40 prosenttia vihreiden kannattajista halusi pitää hakkuut ennallaan.

Vasemmistoliiton kannattajista kahdeksan prosenttia vastasi, että hakkuita pitäisi lisätä. Ennallaan eli nykyisellä tasolla hakkuut pitäisi 22 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista.

SDP:n kannattajista seitsemän prosenttia oli hakkuiden lisäyksen ja 21 prosenttia niiden vähentämisen kannalla, 55 prosenttia pitäisi hakkuumäärät ennallaan. Kantaansa ei osannut sanoa 17 prosenttia vastaajista.

Keskustan kannattajat suhtautuivat selvästi suopeimmin hakkuisiin ja lisähakkuisiin. Lisähakkuiden kannattajia oli keskustan äänestäjissä 35 prosenttia. Ennallaan hakkuut pitäisi 47 prosenttia ja vain 10 prosenttia vastasi, että hakkuita tulisi vähentää.

Tutkimuksen teki Kantar TNS Oy joulukuussa ja siihen vastasi 1 060 henkilöä. Koko tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa, mutta puoluekannatusten osuuksissa marginaali on suurempi.

Juttua ja otsikkoa muutettu 4.3.2019 kello 13:05. Tarkennettiin tutkimuksen virhemarginaalin laskentatapaa ja muokattiin otsikkoa.

Lue myös:

Uutissuomalainen: Keskusta halua hakata metsiä enemmän ja kasvattaa samaan aikaan hiilinielua – Sipilä syyttää punavihreitä metsien käyttökiellosta

Ville Niinistö suuttui pääministerin metsäpuheista: "Ilmiselvästi tahallinen valehtelu on jo törkeää"

MT-Gallup: Enemmistö suomalaisista hyväksyy nykyisen hakkuumäärän

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Marin vastaa vihreiden syytöksiin sooloilusta metsälinjassa: "Ei ole näin, olen edustanut hallituksessa muodostettuja kantoja"

Hakkuiden tehostaminen rasvaisi yhteiskunnan rattaita miljardeilla euroilla

Vihreät eristäytyy muista

Pääministeri Marin on tärkeällä asialla