Metsä

Omalla koneellaan harventava metsänomistaja haluaa parantaa tukin laatua – ”Toiset ostavat eläkeiän lähestyessä moottoripyörän, minä ostin harvesterin”

Isoa konetta ei Vesa Hämäläinen ensiharvennusmetsiinsä päästä. Puuston hän jättää tavallista tiheämmäksi, jotta oksat karsiutuvat luonnollisesti.
Lari Lievonen
Kun metsä jätetään ensiharvennuksessa tavallista tiheämmäksi, tarkoittaa se puustolle yhtä harvennuskertaa enemmän yleiseen käytäntöön verrattuna, Vesa Hämäläinen sanoo.

Pilvien välistä pilkistelevä aurinko tuntuu melkein jo keväiseltä, kun metsänomistaja Vesa Hämäläinen pyörittää hakkuukonetta ensiharvennusmännikössä Sulkavalla Kyrsyän kylällä Etelä-Savossa.

Lämpötila on ollut useita päiviä helmikuun lopulla plussan puolella ja hanget painuneet kymmeniä senttejä talven korkeimmista nietoksista.

Tiivistynyt nuoskalumi kantaa neljällä pyörällä kulkevaa konetta joenrannan suoperäisessä maastossa hyvin.

”Tämän parempia hakkuukelejä ei oikein voi toivoa”, Hämäläinen sanoo.

Oman hakkuukoneen hän hankki neljä vuotta sitten, kun tilalla luovuttiin lypsykarjasta.

”Toiset ostavat eläkeiän lähestyessä moottoripyörän, minä ostin harvesterin."

Metsätöitä Hämäläinen on tehnyt omissa ja vieraiden metsissä nuoresta pitäen.

Ennen harvesterin hankintaa korjuukalustona oli moottorisaha ja traktori. Kesäisin hän urakoi aiemmin myös maanmuokkausta kaivurilla mätästäen.

”Nyt moottorisahan kanssa nämä hakkuut olisi jäänyt tekemättä.”

Hämäläisen harvesteri on harvennuksiin kehitetty Sampo-Rosenlew 1046x, vuosimallia 2007. Hän hankki koneen, kun sillä oli ajettu jo noin 10 000 tuntia.

Kone näyttää edelleen melkeinpä uudelta.

”Olen vähän laitellut sitä kuntoon, hiekkapuhaltanut ja maalannut.”

Isompaa konetta Hämäläinen ei ensiharvennusmetsiinsä päästä. Hän sanoo joskus aiemmin hakkuuttaneensa isolla koneella nuoria metsiään, mutta jälki ei tyydyttänyt alkuunkaan. Ajourat olivat leveät ja metsä jäi liian harvaksi.

”Pienellä koneella saa nättiä harvennusjälkeä, ja kun itse ajaa, juuri sellaista kuin haluaa.”

Hämäläinen haluaa jättää harvennusmetsän riittävän tiheäksi, jotta oksat karsiutuvat luonnollisesti. Se tarkoittaa puustolle myös yhtä harvennuskertaa enemmän yleiseen käytäntöön verrattuna.

”Tavoitteena on parantaa tukin laatua.”

Ajouraksi riittää hänen mukaansa kapea kaista, jota ei enää muutaman vuoden päästä juuri metsässä huomaa.

Oman koneensa hän sanoo sopivan erityisesti ensiharvennuksiin. Ihan kaikkiin maastoihin, kuten kivikkoihin ja louhikoihin, sitä ei kuitenkaan kannata viedä. Myös paksun pakkaslumen aikaan nelipyöräinen kone on hänen mukaansa aika haastava jullikka käsitellä.

Joskus luonto muuttaa olosuhteet sellaisiksi, ettei millään koneella selviä jälkiä jättämättä.

”Toissa vuoden syksy oli niin märkä ja metsäpohjat upottavia, että maastoon syntyi uria pienestäkin koneesta.”

Lypsykarjanpito vei aiemmin aikaa niin paljon, että metsien hoito jäi Hämäläisellä vähemmälle.

Metsät sijaitsevat Juvan ja Sulkavan seudulla. Noin 150 hehtaarin pinta-alasta ensiharvennuksia olisi nyt tehtävänä 60 hehtaaria.

Ensiharvennuksilta kuitupuusta saa pystykaupoissa noin 10 euroa kuutiometriltä. Kun itse hakkaa ja velimies Mauri Hämäläinen kuljettaa metsävarusteisella maataloustraktorilla puut tienvarteen, hinta tienvarsipinossa on noin 30 euroa kuutiometriltä, Vesa Hämäläinen summaa.

Kuitupuun lisäksi ensiharvennuksilta kertyy rankaa, josta klapikoneella tehdään polttopuuta sekä omaan käyttöön että naapureille.

Omien hakkuiden lisäksi Hämäläinen harventaa myös muiden metsiä, lähinnä metsänhoitoyhdistyksen kautta.

”Töitä olisi niin paljon kuin vain ehtisi tehdä.”

Aiempina vuosina parhaina aikoina työpäivät venyivät metsässä 12-tuntisiksi. Nyt lonkkavaivat ovat lyhentäneet tunnit siitä puoleen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Polvijärveltä löytyy ennakkoluuloton yhdistelmä ensiharvennuksille – "Kyllä tämä tuottavuudessa sahamiehen voittaa"

Katso video: Matti Räsänen yhdisti traktorin, kaivurin ja hakkuupään – "Komponenttien yhteensovittaminen oli iso haaste"

Hankintahakkaajan varusteisiin hupenee jopa 45 kuitumottia

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI