Metsä

Haavisto hallituksen hakkuutavoitteista: "Metsää hakataan aivan liikaa"

Vihreiden puheenjohtaja toistaa tuoreessa blogissaan MT:lle viiime viikolla kertomansa hakkuutavoitteet ja sanoo, ettei päästöjen vähentämisurakkaa kannata vaikeuttaa heikentämällä hiilinieluja.
Kari Salonen
Pekka Haaviston mukaan metsät ovat tehokkain tunnettu tapa poistaa ilmakehästä hiilidioksidia.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puntaroi sunnuntaina blogissaan metsien käyttöä ja ilmastonmuutosta. Haaviston mukaan metsät ovat tehokkain tuntemamme tapa sitoa hiilidioksidia ilmakehästä.

"Jokaista metsään sitomatta jäävää hiilidioksiditonnia kohden joudumme vähentämään tuon saman tonnin verran päästöjä muualta – energiantuotannosta, liikenteestä ja kulutuksesta. Päästöjen vähentämiseksi vaadittava urakka on riittävän vaikea jo muutenkin. Sitä ei kannata vaikeuttaa heikentämällä hiilinieluja", Haavisto kirjoittaa.

Siksi hänestä on tärkeintä vähentää metsien hakkuita.

"Hallitus on tavoitellut 80 miljoonan kuution hakkuita vuositasolla ja alamme olla jo lähellä sitä. Tämä on aivan liikaa."

Nykyinen hakkuutaso pienentää hiilinieluja, Haavisto sanoo viitaten Luonnonvarakeskukseen ja Suomen ilmastopaneeliin. Hänestä ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta kestävämpi hakkuutaso olisi vuosien 2014–2015 taso eli noin 65–70 miljoonaa kuutiota.

Metsien hakkuumäärät olivat isosti esillä mediassa viime viikolla. Silloin Haavisto esitti samat luvut ja perustelut Maaseudun Tulevaisuudessa.

Haavisto myöntää, ettei suomalaisen teollisuuden nousu ja edes metsästäjä-keräilijöiden asettuminen pohjoisiin oloihin olisi onnistunut ilman metsää.

"On poltettu tervaa ja syöty pettuleipää. Metsään liittyvät myös sota-ajan mottitalkoot, sodan jälkeiset työllisyystyöt, sotakorvaukset ja avohakkuut."

Ilmastonmuutoksen torjuminen on kuitenkin tämän ajan suurin haaste, minkä vuoksi päästöjä pitää vähentää ja hiilidioksidia saada poistettua ilmakehästä.

"Metsien suhteen meidän olisikin pyrittävä kahteen muutokseen. Ensinnäkin puun käytössä olisi pyrittävä kohti sellaisia tuotteita, joissa hiili säilyy pidempään. Esimerkiksi puurakentaminen ja puupohjaiset tekstiilit ovat myös ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta hyviä tapoja käyttää puuta."

Toinen on hakkuiden vähentäminen, sillä liika metsänkäyttö uhkaa myös luonnon monimuotoisuutta, Haavisto sanoo viitaten tuoreeseen Suomen lajien uhanalaisuusarvioon.

Haaviston keinot metsien turvaamiseen ovat valtion esimerkki ja Metsähallituksen alemmat tulostavoitteet ja isommat hiilinielutavoitteet, puuta käyttävien tehdashankkeiden ilmastoarviot jo luvitusvaiheessa, luonnonsuojelun määrärahojen kasvattaminen ja metsänomistajalle maksettava korvaus, jos hän antaa metsiensä kasvaa ja sitoa hiiltä.

Lue myös:

Vihreät: Metsien hakkuita tulisi vähentää tämän vaalikauden alun tasolle

Ministeri Leppä: Kiistely metsien hakkuista liittyy koko metsäalaan

MT-gallup: Vihreissä hakkuiden kannattajia ja vastustajia lähes yhtä paljon

Sipilä Ylen haastattelutunnilla: "Vihreiden ja SDP:n on kerrottava, mikä metsäteollisuuden tehdas suljetaan, jos hakkuita rajoitetaan"

Maaseutuvihreät lisäisivät puurakentamista, mutta eivät metsien käyttöä – "Miksi Suomen metsistä tehdään vessapaperia Kiinaan?"

Jutun otsikkoa korjattu kelloa 16:54.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nuoret ympäri maailman ovat taas tänään kertaa ilmastolakossa

MTK:n Tiirola EU:n hiilinielulaskelmista: "Ei biologian kanssa mitään tekemistä"

Posti pohtii ekosäästöjä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI