Metsä

Sdp:n Urpilainen haluaisi hallitusohjelmaan maininnan, ettei teollisuuden kustannuksia nosteta

Kolmen suurimman puolueen edustajat ovat hakkuiden maltillisen noston kannalla.
Kimmo Haimi
Jutta Urpilainen toivoo metsäteollisuuden toimintaympäristön pysyvän mahdollisimman vakaana.

Sdp:n kansanedustaja Jutta Urpilainen on huolissaan teollisuuden kilpailukyvystä. Hän toivoo, että seuraavan hallituksen ohjelmaan kirjataan maininta, ettei teollisuuden kustannuksia nosteta.

Asia nousi esille Metsäteollisuus ry:n kevätseminaarissa eilen keskiviikkona Helsingissä. Siihen liittyvässä paneelissa kokoomuksen, keskustan ja sdp:n edustajat olivat hakkuiden maltillisen lisäyksen kannalla.

Myös seminaarin pääpuhuja, kanadalainen ilmastotutkija Werner Kurz arvioi, että Suomen hallituksen tavoittelema 80 miljoonan kuutiometrin hakkuumäärä sopii ilmastotavoitteisiin.

Tilaisuuden avannut Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Hämälä painotti, ettei teollisuuden toimintaedellytyksiä Suomessa saa heikentää omilla päätöksillä. Hän viittasi sillä muun muassa hakkuumääristä käytävään keskusteluun.

"Metsät kasvavat ja sitovat hiiltä, jos niitä hoidetaan hyvin. Puu ei voi olla samaan aikaan pystyssä ja sitoa hiiltä puutuotteena, joten myös puunkorjuu on pakko hyväksyä", Hämälä kiteytti.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) puolusti hallituksen hakkuutavoitetta voimakkaasti. Hän penäsi hakkuiden vähentämistä vaativilta vastauksia siihen, mitkä tehtaat suljetaan puupulan takia.

"Siihenkin pitää löytyä vastaus, että onko tuossa tilanteessa oikein korvata kotimainen puu tuontipuulla, joka tulee mahdollisesti meitä rujompaa metsätaloutta harjoittavasta maasta", Leppä muistutti.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki oli myös hakkuiden lievän noston kannalla. Hän korosti yksityisen omistuksen suojaa ja yritystoiminnan vapautta.

Sosialidemokraattien Jutta Urpilainen oli hakkuumäärien osalta muiden linjoilla, jos metsien hiilinielut samalla kasvavat. Hän halusi pitää huolta myös teollisuuden kilpailukyvystä ja tasaisesta puuhuollosta.

"Olisi hyvä jos tulevaan hallitusohjelmaan kirjattaisiin, ettei teollisuuden kustannuksia nosteta", Urpilainen totesi.

Urpilainen halusi kaikkineen metsäteollisuuden toimintaympäristön pysyvän vakaana sekä uusien investointien että tehtaiden puuhuollon takia. Jatkossa ongelmaksi voi nousta, miten uudet metsänomistajat saadaan hoitamaan metsiään ja myymään puitaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP:n Eero Heinäluoma valmis EU-komissaariksi, jos sitä halutaan

EU:ssa jaossa tänä vuonna useita "huippuduuneja" – Myös suomalaiset varteenotettavia ehdokkaita johtotehtäviin

Metsä Groupin jätti-investoinnit kasvattaisivat puun käyttöä 6 miljoonaa kuutiota

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI