Metsä

Metsäkoneita menisi maailmalle enemmän kuin niitä ehditään tehdä – talouden vauhdin hidastuminen ei näy tilauskirjoissa

Konevalmistajat pyrkivät lisäämään tuotantoa, jos vain komponenttipula antaa myöten.
Johannes Tervo
Komatsun metsäkoneiden ohjaamot tehdään Fortacon tehtaalla Kurikassa, missä ne varustellaan miltei valmiiksi. Komatsun kokoonpanotehtaalla Uumajassa ohjaamoihin asennetaan vielä lisää elektroniikkaa.

Metsäkonevalmistajien huippusuhdanne jatkuu, eikä tilauskirjoissa näy merkkejä talouskasvun hidastumisesta. Koneita menisi kaupaksi eri puolilla maailmaa enemmän kuin niitä ehditään tehdä.

Suurimmilla metsäkonevalmistajilla toimitusajat ovat venyneet jo noin vuoden mittaisiksi. Komponenttipula on kiusannut melkein pari vuotta. Tiukka tilanne vallitsee yhä lähinnä hydrauliikkaan sekä voimansiirtoon liittyvissä osissa.

Suomessa uusia hakkuukoneita ja kuormatraktoreita rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 544. Edellisvuonna määrä oli 523.

Markkinaosuuttaan Suomessa kasvatti eniten Komatsu, 18 prosentista 21 prosenttiin.

Komatsu Forestin markkinointijohtaja Timo Korhonen sanoo hyvän vauhdin jatkuneen tänä vuonna.

"Kysyntä on selvästi suurempi kuin mitä pystymme tuomaan koneita markkinoille."

Tuotantoa aiotaan Korhosen mukaan edelleen kasvattaa, mutta määriä ei paljasteta.

Komatsun metsäkoneet kootaan Ruotsissa Uumajassa, minne rakennetaan kokonaan uusi tehdas. Tuotannon uudella tehtaalla pitäisi käynnistyä ensi vuoden syksyllä.

Moottorit Komatsun metsäkoneisiin tekee Agco Power Nokian Linnavuoressa, renkaat tulevat Nokian Renkailta ja ohjaamot Fortacolta Kurikasta.

Fortaco toimittaa Komatsun metsäkoneisiin myös runkorakenteita, jotka tehdään Puolassa.

Fortacon Kurikan-tehtaan johtajan Olli Koiviston mukaan muutamien komponenttien saannissa on ollut haasteita, mutta toistaiseksi toimituksissa on pysytty aikataulussa.

"Tipalla on välillä ollut, mutta katastrofitilanteilta on vältytty hyvän toimittajayhteistyön avulla."

Komatsulle Fortaco varustelee ohjaamot miltei valmiiksi. Komatsun tehtaalla Uumajassa niihin asennetaan vielä jonkin verran lisää elektroniikkaa.

Ruotsalaiselle Eco Logille Fortaco toimittaa ohjaamot täysin varusteltuina. Logsetille tehdään ohjaamoiden rungot.

Kurikassa valmistetaan ohjaamoja myös kaivoskoneisiin ja satamien lastinkäsittelykoneisiin.

Liiketoiminta on ollut Koiviston mukaan reippaassa kasvussa kolmesta neljään vuotta. Kurikassa Fortaco työllistää 230–240 ihmistä.

Maailman suurin metsäkoneiden valmistaja John Deere tekee puutavaralajimenetelmän koneet Joensuussa.

John Deeren metsäkoneliiketoiminnasta Euroopassa vastaavan Timo Yläsen mukaan tavoitteena on rakentaa metsäkoneita tänä vuonna kaikkien aikojen ennätysmäärä. Paljonko, sitä hän ei kerro.

Parhaimmillaan Joensuussa arvioidaan valmistuneen noin 1 500 konetta vuodessa.

"Kauppa käy hyvin ja tilauskantamme on erittäin vahva", Ylänen sanoo.

Traficomin tilaston mukaan John Deeren koneita rekisteröitiin Suomessa tänä vuonna tammi–helmikuussa vain kolme, kun Ponssella luku oli 42 ja Komatsulla 32.

Syynä pieneen John Deeren konemäärään alkuvuoden tilastossa on se, että uusinta mallia ei vielä ole tyyppirekisteröity eikä myytyjä koneita toistaiseksi kirjattu tilastoihin.

"Suomessa vauhtimme tulee olemaan tänä vuonna aika kova", Ylänen lupailee.

Ponssen markkinaosuus notkahti Suomessa viime vuonna neljä prosenttiyksikköä 43 prosenttiin.

Koko maailmassa Ponsse on puutavaralajimenetelmän koneiden toiseksi suurin valmistaja John Deeren jälkeen ennen Komatsua.

Ponsse joutui jarruttelemaan viime vuonna tuotantoa, koska yhtiö ajoi Vieremällä uutta tehdaslaajennusta ylös. Koneita valmistui toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan kuitenkin selvästi yli 1 000.

Tänä vuonna myös Ponsse aikoo lisätä tuotantoa. Tilauskanta lähes 2,5-kertaistui viime vuonna 295 miljoonaan euroon.

Tuotantomäärältään kolmea suurta selvästi pienempi Logset kasvatti liikevaihtoaan viime vuonna 30 prosenttia 40 miljoonaan euroon. Tilauskanta kasvoi edellisvuoden seitsemästä miljoonasta 20 miljoonaan euroon.

Logset suunnittelee lisäävänsä tuotantoa viime vuoden yli sadasta koneesta. Vaasan lähellä Mustasaaressa toimiva yhtiö on puutavaralajimenetelmän metsäkoneiden valmistajana maailman kuudenneksi suurin John Deeren, Ponssen, Komatsun, Rottnen ja Eco Login jälkeen.

Lue myös:

Harvestereita myytiin ennätysmäärä Suomessa –kuormatraktorien myynti laski

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säädettävät rengaspaineet säästävät peltoa

Ponssen Juho Nummela: Keski-Euroopan hyönteistuhot kuumentavat metsäkonekauppaa

Ponssen tilausvirta on erittäin hyvä ja liikevoiton odotetaan paranevan hieman – komponenttien saatavuudessa edelleen riskejä, mutta tilanne helpottuu

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI