Metsä

Paperiliiton Vanhala Stora Enson suunnitelmasta vähentää jopa 400 työpaikkaa Oulussa: "Raskas uutinen edellyttää Stora Ensolta tuntuvaa vastaantuloa"

Oulussa huoli irtisanomisten vaikutuksista ulottuu myös Nuottasaaren tehdasalueella toimiviin kemianyrityksiin, jotka valmistavat hienopaperin tuotannossa tarvittavia kemikaaleja.
Sanne Katainen
"Paperiliitto edellyttää Stora Ensolta vastuuta ja tuntuvaa vastaantuloa, jotta tehtaan työntekijät eivät jää muutoksessa tyhjän päälle", Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Stora Enson suunnitelma sulkea Oulussa paperikone on Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan raskas uutinen. Oulussa vaakalaudalla on 400 työpaikkaa.

Irtisanomisuhan alla olevien paperiliittolaisten määrä on suurin sitten vuoden 2011, jolloin Myllykosken tehdas suljettiin, työntekijöitä edustavan liiton tiedote kertoo.

"Paperiliitto edellyttää Stora Ensolta vastuuta ja tuntuvaa vastaantuloa, jotta tehtaan työntekijät eivät jää muutoksessa tyhjän päälle", Vanhala sanoo.

Paperiliitto vaatii tulevissa yt-neuvotteluissa vastuunkantoa Stora Ensolta myös siksi, että yhtiön yhtenä omistajana on Suomen valtio.

"Jos tehtaalta loppuvat työt 400 henkilöltä, sen vaikutus saman ketjun työpaikkoihin on kolminkertainen."

Oulussa huoli irtisanomisten vaikutuksista ulottuu Vanhalan mukaan myös Nuottasaaren tehdasalueella toimiviin kemianyrityksiin, jotka valmistavat hienopaperin tuotannossa tarvittavia kemikaaleja. Kartongin tuotannossa ei samoja kemikaaleja tarvita samassa määrin.

Paperiliitto katsoo, että Stora Enson sulkemissuunnitelma lyö vasten kasvoja. Paperiliittolaiset ovat olleet mukana kilpailukyvyn parantamisessa ja joustaneet säilyttääkseen alan jatkuvuutta.

"Työajanlisäykset ovat kilpailukyvyn kannalta täysin hyödyttömiä, jos valmistettavan tuotteen markkinat sulavat alta", Vanhala sanoo.

Hän toteaa, että paperikoneen sulkemisuutisen toinen puoli on se, että jäljelle jäävä paperikone 7 aiotaan muuttaa valmistamaan kartonkia. Mahdollisen investoinnin on arvioitu olevan noin 350 miljoonaa euroa vuosien 2019–2021 aikana. Alun alkaen investoinnin arvioitiin olevan 700 miljoonaa euroa.

"Suomi tarvitsee alalle nykyistä enemmän jatkojalostusta, jos tässä maassa halutaan teollisia työpaikkoja säilyttää", Vanhala sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Stora Enso perustaa Forest-divisioonan – yhtiön metsäomaisuuden arvo on 4,1 miljardia euroa

"Näin se kiky auttoi miestä ja naista mäessä" – Paperiliiton Petri Vanhalalta tyly kuitti metsäteollisuudelle

Stora Enso yt-neuvottelee lomautuksista Anjalan paperitehtaalla – syynä heikentynyt markkinatilanne

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI