Metsä

Metsänomistaja epäilee: "Sellutehtaan omistajalla hakatun kuidun määrä nousee helposti isommaksi kuin sahalla"

Esa Kareksen leimikolla ostajaa on jouduttu hakkuun aikana ohjeistamaan uudestaan.
Pasi Leino
Esa Kares teettää hakkuun ja katkonnan valvonnan aina asiantuntijalla.

Kun eurajokelainen Esa Kares teetti viime vuonna kolmen hehtaarin päätehakkuun metsässään, hän päätti myydä puut sellaiselle ostajalle, joka katkoo puista myös lyhyitä tukkeja.

”Paksulla turvemaalla kasvaneet puut eivät olleet aivan luotisuoria. Silloin on merkitystä sillä, että tukeissa on riittävästi mittaskaalaa. Kun tehdään lyhyempääkin tukkia, siitä kertyy metsänomistajalle enemmän tuloa”, hän sanoo.

Tukin hyvä hinta innosti ryhtymään puukauppoihin. Hän on kuitenkin hieman varovainen puukauppa-asioissa, ja teettää kilpailutuksen sekä hakkuun ja katkonnan valvonnan paikallisella metsänhoitoyhdistys Lounametsän asiantuntijalla.

"Metsänhoitoyhdistys antaa selkänojaa metsänomistajalle. Ison toimijan kanssa yksin kauppaa tehdessä jäisi vähän epävarmuus siitä, menikö asia ihan viimeisen päälle kuitenkaan."

Eivätkä hakkuut aina ole ihan täydellisesti sujuneet. Joskus on käynyt niin, että kesken hakkuun ostajaa on pitänyt ohjeistaa uudestaan, kun asiantuntija on käynyt metsässä tarkastamassa toimintaa.

"Siinä mielessä ihan konkreettista hyötyä on valvonnasta ollut."

Kares ei luota siihen, että puunostaja ilman muuta ajaa metsänomistajan etua – esimerkiksi niin, että tukit katkottaisiin mahdollisimman tarkasti, jolloin metsänomistaja saa suurimman mahdollisen tukkitilin.

"Sellutehtaan omistajalla hakatun kuidun määrä nousee helposti isommaksi kuin sahalla, joka koettaa tehdä mahdollisimman paljon tukkia", hän epäilee.

Kares on itse hahmottanut katkonnan merkityksen tehdessään hankintahakkuita.

"Katkonta jää usein liian vähälle huomiolle ja monella metsänomistajalla metsäasioihin perehtyminen on todella etäistä", hän pohtii.

"Kun käy itse katsomassa hakkuutyötä ja jututtaa konemiestä, tulee hiukan erilainen tuntuma asiaan."

Lue lisää katkonnasta:

Toteutuuko puun katkonnassa sellutehtaan vai metsänomistajan etu? Näin puunostajat vastaavat

Isot metsäyhtiöt varjelevat katkonnan paljastavia motolistoja – Ei saa antaa metsänhoitoyhdistykselle, eikä aina edes metsänomistajalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Analyysi: Kasvun yllä leijuu tummia pilviä – kauppakiistat varjostavat syksyn näkymiä metsäteollisuudessa

Puukauppa viriää verkkaisesti lomakauden jälkeen

Suomen metsiin on luokiteltu metsänomistajien selän takana FSC-järjestelmän mukaisia suojelukohteita – Yhtiöt: Voivat vaikuttaa puukaupoissa hintaan ja hakkuumääriin

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI