Metsä

Puupellettien tuotanto ja tuonti ennätyslukemissa viime vuonna, myös vienti kasvoi

Aiempi kotimaan tuotantoennätys on kymmenen vuoden takaa.
Jaana Kankaanpää
Puupellettien laskennallinen kulutus Suomessa kipusi 436 000 tonniin viime vuonna.

Puupellettejä tuotettiin ja tuotiin vuonna 2018 enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Myös pellettien vienti Suomesta ulkomaille lisääntyi. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimmasta Puupelletit-tilastosta.

"Suomessa tuotettiin vuonna 2018 puupellettejä 385 000 tonnia, mikä oli noin viidennes enemmän kuin vuotta aiemmin ja suurin määrä kautta aikojen. Tätä aiempi tuotantoennätys, 373 000 tonnia, on kymmenen vuoden takaa vuodelta 2008", kertoo yliaktuaari Esa Ylitalo Luken tiedotteessa.

Puupellettejä tuotiin Suomeen viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 95 000 tonnia. Tuonti lisääntyi edellisvuoteen verrattuna liki 10 prosenttia. Valtaosa tuontipelleteistä, eli yli 90 prosenttia, tuli Venäjältä.

Myös puupellettien vienti lisääntyi edellisvuodesta. Kaikkiaan puupellettejä meni ulkomaille 43 000 tonnia, mikä oli kuudesosa enemmän kuin vuotta aiemmin. Vienti suuntautui lähes kokonaan Tanskaan ja Ruotsiin. Puupellettien vientiennätys on vuodelta 2008, jolloin niitä myytiin ulkomaille yli viisi kertaa nykyistä enemmän.

Pellettivalmistajien kotimaiseen pellettituotantoon perustuvat toimitukset supistuivat vuotta aiemmasta viisi prosenttia 332 000 tonniin. Pääosa tästä, 270 00 tonnia, meni lämpö- ja voimalaitoskäyttöön.

Koti- ja maatalouksille toimitettujen pellettien määrä pysyi 62 000 tonnissa. Puupellettien laskennallinen kulutus Suomessa kipusi 436 000 tonniin.

Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 27 000 pellettilämmitteistä pientaloa. Suuremmissa kohteissa pellettien käyttö on lisääntymässä. Uusia pellettilaitoksia otetaan käyttöön korvaamaan fossiilisia polttoaineita, jatkaa Ylitalo.

Suomi on Euroopassa pieni pellettikäyttäjä. Euroopan bioenergian kattojärjestön Bioenergy Europen viimeisen tilaston mukaan vuonna 2017 pellettejä poltettiin eniten Britanniassa, yhteensä 7,5 miljoonaa tonnia. Valtaosa tästä oli tuontitavaraa Pohjois-Amerikasta. Italiassa ja Tanskassa pelletin kulutus oli yli kolme miljoonaa ja Saksassa, joka on Euroopan suurin pellettien valmistaja, yli kaksi miljoonaa tonnia. Yli miljoonan tonnin kulutuslukuihin päästiin myös Ranskassa, Ruotsissa ja Belgiassa, Ylitalo toteaa.

Katso uusin video
Lue lisää

Metsien energiakäytöllä lisää työpaikkoja

Puupellettien tuotanto ja vienti vähenivät viime vuonna, tuonti kasvoi ennätyslukemiin

Takavuosien energiakasvi toimisi kuivikkeena – turve voitaisiin korvata ruokohelpipelletillä

Puupellettejä tuotetaan ja käytetään ennätystahtiin