Emeritusprofessori Kärkkäinen kokoomuksen ilmastolinjauksesta: "Temppu on tehoton ja vastuuton" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Emeritusprofessori Kärkkäinen kokoomuksen ilmastolinjauksesta: "Temppu on tehoton ja vastuuton"

Kokoomus suosisi metsien hakkuiden myöhentämistä. Se vähentäisi käytännössä metsien käyttöä. Petteri Orpo on väläyttänyt myös maatalouden energia- ja polttoaineverojen korotuksia.
Kari Salonen
Kokoomuksen ilmasto-ohjelmassa vaaditaan, että metsiä hakattaisiin nykyistä vanhempina. Emeritusprofessori Matti Kärkkäisen mukaan tämä ajaisi metsäteollisuuden investointeja Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kokoomus tavoittelee ilmasto-ohjelmassaan metsien arvon nostamista ja hiilensidonnan kehittämistä.

Yhtenä keinona tähän esitetään tukkipuun osuuden kasvattamista kuitupuun kustannuksella, eli painopisteen siirtoa sellutuotteista pitkäikäisiin puutuotteisiin.

Ilmasto-ohjelman mukaan tämä ”käytännössä voi tarkoittaa sitä, että metsät ovat keskimäärin hieman järeämpiä ja vanhempia.”

”Hiilinielun kannalta on iso merkitys sillä, tehdäänkö päätehakkuu metsässä, jonka puut ovat keskimäärin esimerkiksi 60- vai 80-vuotiaita", ohjelmassa lukee.

Metsätieteilijä, emeritusprofessori Matti Kärkkäinen tyrmää näkemyksen, jonka mukaan metsiä pitäisi Suomessa hakata hieman nykyistä vanhempina.

"Tämä kokoomuksen idea vähentäisi metsienkäyttöä Suomessa. Kun maailmanlaajuinen metsätuotteiden kysyntä ei vähene, käytännössä metsäsektorin teolliset investoinnit tehtäisiin sitten muualla kuin Suomessa."

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puolestaan katsoo, että Suomen metsien hakkuita voisi silti maltillisesti lisätä.

"Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen metsät todennäköisesti kasvavat nykyistä nopeammin, mikä mahdollistaisi korkeamman hakkuutason yhdistämisen siihen, että metsä kasvaa keskimäärin hiukan nykyistä vanhemmaksi ja järeämmäksi."

Kärkkäisen mukaan kokoomuksen linjaus on erittäin kapeankatseinen, ja tosiasiallisesti johtaisi hakkuiden vähentymiseen Suomessa.

"Kokoomuksen ehdottama temppu on tehoton ja vastuuton. Se johtaa vain siihen, että seuraavaa biotuotetehdasta ei rakennetakaan Kuopioon vaan Jenisein varteen. Investointien ajaminen Suomesta pois ei auta ilmastoa pätkääkään."

Kokoomuksessa on hiljattain otettu myös kantaa maatalouteen.

Orpo vetosi Ylen puoluejohtajatentissä viime viikon tiistaina, että ruuantuotannon päästöjä torjutaan verottamalla energiaa ja polttoaineita.

"Jos me verotamme polttoaineita ja saastuttamista, kun sitä käytetään ruuantuotannossa, silloin se näkyy siinä hintalapussa", Orpo sanoi.

"Kokoomuksen mielestä fossiilisille lämmityspolttoaineille pitää tehdä pitkäjänteinen vero-ohjelma, jonka avulla siirrytään vähäpäästöisempiin ja pitkän päälle halvempiin vaihtoehtoihin myös maataloudessa", Kai Mykkänen tähdentää.

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg ei linjauksesta innostu.

"Ei kuulosta kauhean mielekkäältä. Energia on iso kustannuserä maataloudelle. Energian ankarampi verottaminen on suoraan pois viljelijän tilipussista."

Muokattu 2.4.2019 klo 15:17: Petteri Orpo ei esitä uusia veroja ruuantuotannon energiaan ja polttoaineisiin. Orpo totesi ruuan hiilipäästöjen tulevan verotettua esimerkiksi polttoaineen mukana. Orpon mukaan hänen Ylen tentissä käyttämänsä sanamuoto ei ollut paras mahdollinen, ja sen voi ymmärtää väärin.

Lue lisää

Arkkipiispa Leo nauttii metsästä ja sen yksityiskohdista – koronan hän sanoo saaneen ihmiset pelkäämään ei itsensä, vaan läheistensä puolesta

Oppositiossa erilaisia näkemyksiä ulkoministerin viranhoidon edellytyksistä: Jussi Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Kai Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Tehokas nurmiviljely sitoo rajusti hiiltä

Helsingin kokoomusnuoret vaatii turkistarhauksen kieltämistä – eduskuntaryhmän puheenjohtaja: "Meillä pidetään arvossa sekä elinkeinovapautta että vastuuta eläinten hyvinvoinnista"