Metsä

KaiCell Fibers on päässyt esisopimukseen tehdasalueesta Paltamon kunnan kanssa – "Huomattava askel kohti hankkeen toteutumista"

Hankkeen työllistävä vaikutus Suomessa olisi lähes 2 000 henkilötyövuotta
KaiCell Fibers
KaiCell Fibersin kaavailtu tehdasalue Paltamon kunnassa olisi 238 hehtaaria. Alueelle on suunniteltu myös sellutehtaan sivuvirtojen jalostusta.

Sellua ja muita biotuotteita valmistavaa tehdasta Kainuuseen suunnitteleva KaiCell Fibers on päässyt esisopimukseen tehdasalueesta Paltamon kunnan kanssa.

Esisopimuksen allekirjoittivat KaiCell Fibersin toimitusjohtaja Jukka Kantola ja Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi Paltamossa tänään tiistaina.

Paltamon kunta aloitti viime vuonna Kylänpuron teollisuusalueen laajentamisen ja kaavoittamisen.

KaiCell Fibers jätti ympäristölupahakemuksen viime marraskuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle.

Ympäristölupapäätöksen odotetaan valmistuvan tämän vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Kantola pitää tehtyä sopimusta "huomattavana askeleena kohti hankkeen toteutumista". Tonttialue valittiin aikanaan kolmen paikkakunnan kesken. Myös Paltamossa oli useita vaihtoehtoja.

"Nyt sovittu alue on optimaalinen ja soveltuu erinomaisesti KaiCell Fibersin tarpeisiin”, Kantola kehuu tiedotteessa.

Paltamo sijaitsee hyvien rata- ja maantieyhteyksien varrella. Etäisyys Ouluun on 140 kilometriä ja Kajaaniin 40 kilometriä. Kajaanissa on lähin lentokenttä.

Tehdas tuottaisi valkaistua havupuusellua 600 000 tonnia vuodessa. Puuta se käyttäisi vuosittain 3,5 miljoonaa kuutiometriä.

Investoinnin on arvioitu maksavan 900 miljoonaa euroa.

Hankkeessa on ollut mukana kiinalainen valtiollinen tekstiiliteollisuusyhtymä CHTC.

Tehtaan pääraaka-aine olisi havukuitupuu. Lisäksi se käyttäisi lähinnä Kainuussa toimivilta sahoilta kertyvää haketta.

Pöyry Finlandin selvityksen mukaan KaiCell Fibersin työllistävä vaikutus olisi Kainuussa 1 190 henkilötyövuotta täydessä tuotannossa.

Koko Suomessa työllistävä vaikutus välilliset vaikutukset mukaan lukien olisi lähes 2 000 henkilötyövuotta ja rakentamisajan vaikutukset 6 400 henkilövuotta.

Täsmennetty aikamuoto 9.4. kello 11.22: Esisopimuksen allekirjoittivat KaiCell Fibersin toimitusjohtaja Jukka Kantola ja Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi Paltamossa tänään tiistaina.

KaiCell Fibers
Esisopimuksen tehdasalueesta allekirjoittivat Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi (kuvassa vasemmalla) ja KaiCell Fibersin toimitusjohtaja Jukka Kantola Paltamossa tänään tiistaina.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pöyry selvitti biotehtaan talousvaikutuksia: KaiCell Fibers työllistäisi Kainuussa liki 1 200 ihmistä ja koko Suomessa lähes 2 000

Kuka avaa puupelin pohjoisessa?

Pohjoisen investoijat esittelivät kilpaa suunnitelmiaan – kesään mennessä tihkuu lisätietoja