Metsä

Hirvivahinkojen määrä kasvoi viime vuonna, ehkä alle kolmannes tuhoista ilmoitetaan

Eniten hirvivahinkokorvauksia maksetaan tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.
Pekka Fali
Metsäkeskus arvioi, että metsänomistajat hakevat korvauksia enintään joka kolmannesta hirvituhosta.

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä keväänä noin kahdella miljoonalla eurolla. Metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille viime vuonna arvioitujen tuhojen perusteella.

Eniten hirvivahinkokorvauksia maksetaan tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Korvausten määrä kasvaa eniten Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Lapissa. Korvausmäärät laskevat Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä edellisvuoteen verrattuna.

Hirvieläinten metsätaloudelle aiheuttamista vahingoista ilmoitetaan ehkä enintään kolmasosa, joten metsänomistajien aktiivisuus vaikuttaa myös korvausmääriin, sanoo metsäneuvoja Heikki Kuoppala Metsäkeskuksesta.

Pohjanmaalla hakemusten määrä on lisääntynyt paljon. Aiemmin tiedonpuute ja liian monimutkainen tulkintatapa johtivat siihen, että harva maaomistaja haki korvauksia.

Kaksi vuotta sitten Metsäkeskus otti käyttöön arviointimenetelmän, joka on helpompi ja selkeämpi ja hakemusten määrä on sen myötä kasvanut. Maanomistajat ovat myös huomanneet, että on mahdollista saada vahinkokorvauksia myös pienillä pinta-aloilla.

Metsäkeskus arvioi viime vuonna hirvieläinvahinkoja 4 800 hehtaarin alalla koko maassa. Hirvivahinkokorvausrahat tulevat valtion varoista, jotka kertyvät metsästäjien hirvilupamaksuista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hirvituhot aiheuttavat vuosittain miljoonien kuutioiden kasvutappiot Ruotsissa

Itärajan hirvet, sudet ja taimikot

Hirvivahingot yli sata miljoonaa euroa vuodessa

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI