Metsä

UPM paransi tulostaan jo 24. kerran peräkkäin

Uruguayhin suunnitellun, noin kaksi miljardia euroa maksavan sellujätin investointisopimukseen liittyviä tärkeitä ehtoja on UPM:n ja Uruguayn valtion välillä vielä avoinna, toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo.
Mauri Ratilainen
"Kuudesta liiketoiminta-alueestamme viidessä hinnat nousivat selvästi enemmän kuin kustannukset, ja marginaalit pysyivät näin hyvällä tasolla", UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo osavuosikatsauksessa.

UPM:n liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa viime vuoden vastaavasta jaksosta seitsemän prosenttia 2,7 miljardiin euroon.

Vertailukelpoinen liiketulos nousi viisi prosenttia 374 miljoonaan euroon, mikä oli liikevaihdosta 13,9 prosenttia. Viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liiketulosprosentti oli aavistuksen parempi 14,1 prosenttia.

Liiketulosprosentilla mitattuna UPM löi kannattavuusvertailussa eilen torstaina alkuvuoden tulosnumeronsa julkaisseen Stora Enson, jonka liiketulosprosentti oli 12,3.

Sijoitetulle pääomalle UPM antoi tammi–maaliskuussa 13,7 prosentin tuoton. Stora Enso ylsi vielä parempaan 14,0 prosentin korolla.

UPM on edelleen velaton yhtiö, vaikka taseeseen kirjattiin nyt uuden Ifrs16-kirjanpitosäännön mukaisesti leasing-sopimukset.

Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan vuoden ensimmäinen neljännes vastasi yhtiön odotuksia. Neljännesvuoden tulos on parantunut jo 24 kertaa peräkkäin.

"Kuudesta liiketoiminta-alueestamme viidessä hinnat nousivat selvästi enemmän kuin kustannukset, ja marginaalit pysyivät näin hyvällä tasolla", Pesonen toteaa osavuosikatsauksessa.

Sellutehtaiden, biodieselin ja sahojen eli Biorefiningin alkuvuoden tulos oli erinomainen, vaikka sellun hinnat olivat odotetusti hieman alemmat kuin viime vuoden lopun historiallisesti korkeat hinnat.

Painopaperien eli Communication Papersin neljännes oli Pesosen mukaan vahva, ja tulosta kohensivat vuodenvaihteessa tehdyt hinnankorotukset.

Tarra- ja irrokepaperien eli Specialty Papersin hyvä kysyntä jatkui alkuvuonna.

"Varastojen purku Aasian hienopaperimarkkinoilla näyttää päättyneen, ja käänne näkyy marginaaleissa", Pesonen sanoo.

Raflatacin tarralaminaattien liikevaihto ja kannattavuus lähtivät taas kasvuun. Viime vuonna kannattavuutta söi raaka-aineiden kuten sellun nopea kallistuminen.

Vanerien eli Plywoodin kannattavuutta Pesonen kehuu hyväksi. Vanerien kysyntä Euroopassa jatkui vakaana. Koetoimitukset Venäjällä sijaitsevan Chudovon vaneritehtaan laajennusosasta ovat alkaneet.

UPM:n sähköntuotannon eli Energyn eli tuloskunto koheni sähkön hintojen noustua. Tosin vesivarantojen niukkuus rajoittaa edelleen vesivoiman tuotantoa.

 

Uruguayhin UPM suunnittelee kapasiteetiltaan kahden miljoonan tonnin eukalyptussellutehdasta, jonka rakentaminen maksaisi noin kaksi miljardia euroa. Siitä on lupailtu investointipäätöstä tämän kesän alkupuolella.

"Edistyminen on ollut monin osin rohkaisevaa, mutta useita UPM:n ja Uruguayn valtion välisen investointisopimuksen tärkeitä ehtoja on edelleen avoinna", Pesonen sanoo.

Yksi tällainen ehto on rautatiesopimuksen ja siihen liittyvän Public-Private-Partnership (PPP) -projektin toimeenpano.

"Jos meneillään oleva toinen valmisteluvaihe saadaan menestyksekkäästi päätökseen, UPM aloittaa normaalin investointipäätöksiin liittyvän analyysin ja valmistelun."

Kotkaan UPM suunnittelee uusiutuvan dieselin biojalostamoa, joka olisi kooltaan viisinkertainen Lappeenrannassa jo toimivaan verrattuna.

"Teknologian kehittäminen jatkuu näillä näkymin ensi vuoteen, sillä tavoitteena on luoda seuraavan sukupolven jalostamo, joka on tuotannoltaan, tuotteiltaan ja raaka-aineiltaan kilpailukykyinen", Pesonen kertoo aikataulusta.

 

UPM teki ennätystuloksen viime vuonna ja yhtiö odottaa tuloksen pysyvän hyvänä myös tänä vuonna. 

Suotuisan kysynnän odotetaan jatkuvan useimmissa liiketoiminnoissa. Vain painopapereissa kysynnän jatkuu.

Kuluvan vuoden alkupuolella sellun hintojen odotetaan olevan alemmat ja graafisten papereiden hintojen Euroopassa korkeammat kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

UPM:n puukaupan sopimusehdot hämmentävät

Metsäyhtiöt: FSC:n korkean suojeluarvon kohteilla ei ole ollut toistaiseksi paljon vaikutusta puukauppoihin

Metsäluokitukset salattiin omistajilta

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI