POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Metsä

Video: Ruotsissa kertakäyttögrilleistä ollaan jo luopumassa – Suomessakin muistutetaan maastopalojen vaarasta

Videolla nähdään, miten kuumaksi grilli lämpenee. Vaikka hiilet eivät päällisin puolin hehku, ne voivat sytyttää tulipalon vielä tuntienkin jälkeen.
Kari Salonen
Ruotsissa oli viime vuonna lukuisia tuhoisia metsäpaloja.

Dagens Nyheter kertoo, että Ruotsin isot kauppaketjut ovat lopettamassa kertakäyttögrillien myynnin. Kolme neljästä suuresta ketjusta, Ica, Coop sekä Lidl luopuvat grilleistä kokonaan, kun nykyiset varastot on myyty pois.

Hemköp-ketju taas jatkaa grillien myyntiä, mutta vetää ne hyllyiltä metsäpalovaroitusten aikaan.

Alumiiniset grillit kuumenevat helposti ja voivat sytyttää maastopaloja. Suomessa pelastustoimen PRONTO-tietokantaan on vuonna 2017 kirjattu useita kymmeniä tapauksia, jossa palon syynä on ollut kertakäyttögrillin kuumana pois heittäminen. Tietokannassa oli myös yli 100 tapausta, joissa takan, kiukaan tai grillin kuuma tuhka on sytyttänyt palon.

Kertakäyttögrilleissä on oltava turvallisen käytön kannalta tarpeelliset ohjeet ja varoitukset, joita pitää noudattaa. Ohjeiden mukaan grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä.

Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Tästä johtuen grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen.

Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta.

"Grilli ei jäähdy vedellä tai hiekalla sammutettaessakaan välittömästi, vaan jäähtymiselle kannattaa jättää reilusti aikaa", Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen kertoo.

"Kertakäyttögrillit kannattaa aina sammuttaa runsaalla määrällä vettä ja silloinkin antaa grillille reilusti aikaa jäähtyä ennen sen pois heittämistä. Grillihiilet tuottavat niin paljon lämpöä, että pullon pohjalta grilliin kaadetut juomat eivät pysty sitä tarpeeksi viilentämään."

Oheisella videolla näkyy, miten kuumia grillihiilet voivat olla, vaikka grilli näyttää päältäpäin jo sammuneelta.

Grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa. Kannattaa selvittää etukäteen kunnan ohjeet esimerkiksi puistossa grillaamiseen. Oheisella videolla näkyy, miten kuumia grillihiilet voivat olla, vaikka grilli näyttää päältäpäin jo sammuneelta.

Takan, kiukaan tai grillin tuhkaa tyhjentäessä on varmistuttava, että tuhkat ovat täysin jäähtyneet, ja silloinkin pitää aina käyttää palamatonta astiaa, ei ikinä muoviämpäriä.

Vaikka tuhkan olettaa olevan jäähtynyt kannattaa aina varmuuden vuoksi laskea reilusti vettä tuhka-astiaan ja asettaa astia kauas kaikesta palavasta materiaalista.

Riski maastopalojen syttymiselle on nyt korkea. Vaikka maa on vielä kosteaa, pinnalla oleva kuiva heinikko syttyy helposti ja levittää paloa nopeasti erityisesti tuulisella säällä. Palovaroituksia kannattaa seurata tarkasti ennen kuin tekee tulen.

Vaikka sää ja aiotun polttopaikan muut olosuhteet sallivat tulen sytyttämisen, ei tulta saa koskaan jättää vartioimatta. Polton jälkeen hiilloksen sammuminen on syytä varmistaa vedellä, sillä nuotion pohja voi jäädä kytemään jopa useiksi päiviksi.

Dagens Nyheterin uutinen aiheesta

Lue lisää:

Mahdolliset grillauskiellot Ruotsissa voivat iskeä loven suomalaisten lihatalojen myyntiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hirmuhelle kiihdyttää maastopaloja Australiassa – MM-ralli peruttiin, Hyundaille valmistajien mestaruus

Kaliforniaan julistettiin hätätila maastopalojen riehuessa

Maastopalot reihuvat ympäri Kaliforniaa – Los Angelesin seudulta evakuoitu 50 000 ihmistä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI